AKTUELNO

Izvršni direktor Meta Mark Zakerberg postao je u četvrtak treća najbogatija osoba na svetu, zahvaljujući rastu deonica tehnološkog giganta zbog kvartalne zarade bolje od očekivane.

Akcije Facebook-ove matične kompanije Meta platforma (u okviru koje posluju i Instagram i WhatsApp) porasle su 6 odsto u trgovanju sredinom petka, na 504,31 dolara. Kompanija, koja je u sredu objavila zaradu u drugom kvartalu a koja uključuje 39 milijardi dolara u prihodima, sada ima tržišnu kapitalizaciju od 1,25 biliona dolara.

Ovo je Zakerbergu povećalo ličnu neto vrednost za otprilike 10 milijardi dolara, koja je prema Forbsovoj listi milijardera u četvrtak procenjena na 176,8 milijardi dolara.

Lider Mete i dalje zaostaje iza Ilona Maska, šefa Tesle i izvršnog direktora SpaceX-a, čija je neto vrednost procenjena na blizu 237 milijardi dolara, i osnivača Amazona Džefa Bezosa, sa oko 204 milijarde dolara.

Foto: Facebook.com

Metino jako polugodište

Prihodi kompanije premašili su očekivanja Wall Streeta za otprilike 800 miliona dolara, prema procenama koje je sastavio FactSet.

U međuvremenu, njegovi kapitalni izdaci i gubici nisu bili ni približno tako loši kako se očekivalo.

- Imali smo snažan kvartal, a Meta AI je na putu da do kraja godine bude najčešće korišteni AI asistent na svetu, rekao je Zakerberg u izjavi. “Izdali smo prvi granični AI model otvorenog koda, nastavljamo da pratimo dobre rezultate naših Ray-Ban Meta AI naočara i pokrećemo dobar rast sa aplikacijama.”

Meta je, međutim, potvrdio da i dalje očekuje “značajan rast kapitalnih izdataka u 2025. godini”, ali se Zakerberg uveliko kladi na Metinu dominaciju u AI prostoru, tvrdeći da će Metina nedavno objavljena Llama 3.1 biti “najnaprednija u industriji” do početka sledeće godine.

I pokazao je da je spreman da ulaže u dalji razvoj svojih AI sistema kako bi držao korak s konkurentima.

Autor: Dalibor Stankov