AKTUELNO

Železnički saobraćaj u Francuskoj ponovo je danas poremećen zbog velikog štrajka železničara povodom reforme koju vlada planira, a procenjeno je da je Francuska nacionalna železnica (SNCF) do sada izgubila 100 miliona evra.

- Štrajk železničara u Francuskoj, koji je počeo prošle nedelje, koštao je do sada kompaniju oko 100 miliona evra - izjavio je danas direktor tog železničkog operatera Gijom Pepi, a prenosi portal "Lokal Frans".

Radnici su najavili dvodnevni prekid rada na svakih pet dana u znak protesta protiv vladinog plana restrukturiranja železničkog operatera, što je prouzrokovalo "dnevne gubitke od oko 20 miliona evra svakog dana", izjavio je Pepi za televiziju BFM.

Štrajkovi od nekoliko dana u nedelji planiraju se do kraja juna, a štrajk železničara, kako ocenjuju mediji, stavlja pred dosad najveći test ekonomsku strategiju francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Francuski železničari protestuju zbog planova vlade da im ukine specijalan status koji su decenijama uživali, a koji im garantuje doživotno zaposlenje i druge povlastice, čime je održana slika o francuskoj železnici kao bitnom stubu infrastrukture i javnih službi te zemlje.

Makronova vlada, međutim, ukazuje da taj status više nije održiv, jer se današnja globalizovana i sve automatizovana ekonomija zalaže za fleksibilniju radnu snagu, a uz to, propisi EU iziskuju da sve države članice otvore za konkurenciju svoje železnice pod državnom upravom.

Pročitajte još: U Indiji pun voz bez lokomotive vozio 12 kilometara unazad

#Francuska

#Voz

#Štrajk

'