AKTUELNO

Francuska mreža brzih vozova (TŽV) pogođena je „zlonamernim radnjama“, uključujući napade podmetanjem požara koji su poremetili transportni sistem, rekao je u petak železnički operater SNCF, nekoliko sati pre ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu.

- Ovo je masivan napad velikih razmera da parališe TŽV mrežu - rekao je SNCF za AFP, dodajući da će mnoge rute morati da budu otkazane i da će situacija trajati „barem ceo vikend dok se popravke obavljaju“.

Foto: Tanjug AP/Mark Baker

- SNCF je bio žrtva nekoliko istovremenih zlonamernih radnji tokom noći - rekao je nacionalni železnički operater, dodajući da su napadi uticali na njegove atlantske, severne i istočne linije.

- Počeli su napadi podmetanja požara koji su oštetili naše objekte - navodi se i dodaje da je saobraćaj na pogođenim linijama „u velikoj meri poremećen“.

Foto: Tanjug AP/Mark Baker

Vozovi su bili preusmereni na različite koloseke, „ali ćemo morati da ukinemo veliki broj njih“, navodi se u saopštenju.

Jugoistočna linija nije pogođena jer je „sprečen zlonamerni čin“.

Foto: Tanjug AP/Mark Baker

SNCF je pozvao putnike da odlože svoja putovanja i da se drže dalje od železničkih stanica.

Napadi su pokrenuti dok se Pariz priprema za ceremoniju otvaranja, sa 7.500 sportista, 300.000 gledalaca i publikom VIP ličnosti.

Foto: Tanjug AP/Mark Baker

Autor: Aleksandra Aras