AKTUELNO

Na samitu ministara odbrane (MO) zemalja članica G7 koji se održava u Napulju, juče je izražena podrška "nepovratnom" putu Ukrajine ka članstvu u NATO, ali je i izražena zabrinutost zbog izraelskih pretnji upućenih mirovnjacima Ujedinjenih nacija u Libanu.

Italijanski ministar odbrane Gvido Kroseto koji je tokom vikenda domaćin sastanka zemalja članica G7 u Napulju, poručio je na skupu da će se u narednim godinama voditi ratovi oko litijuma, proizvodnje električne energije i vode.

- U narednih nekoliko godina videćemo da se započinju ratovi oko retkih metala i litijuma - rekao je Kroseto.

Na samitu ministara odbrane (MO) zemalja članica G7 koji se održava u Napulju, juče je izražena podrška "nepovratnom" putu Ukrajine ka članstvu u NATO, ali je i izražena zabrinutost zbog izraelskih pretnji upućenih mirovnjacima Ujedinjenih nacija u Libanu.

Prvo okupljanje MO G7 održava se dok Izrael i libanski Hezbolah razmenjuju vatru, pri čemu je juče lansiran dron na rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, preneo je Rojters.

Italija je ove godine predsedavajuća G7 u trenutku kada se Zapad suočava sa napredovanjem Rusije u Ukrajini, vojnim aktivnostima Kine oko Tajvana, ali i sa pojačanim tenzijama duž granice između Severne i Južne Koreje.

Italijanski ministar odbrane Gvido Kroseto, koji je bio domaćin sastanka u Napulju, rekao je novinarima da G7 ne može sam rešiti globalne tenzije, već da je potrebno podstaći delovanje šire međunarodne zajednice.

Foto: Tanjug AP/Alessandro Garofalo/LaPresse via AP

Ukrajina i Nemačka potpisale su sporazum o hitnim merama za jačanje sistema protivvazdušne odbrane Ukrajine, objavio je na svom Fejsbuk profilu ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov, preneli su danas ukrajinski mediji.

- Na sastanku ministara odbrane zemalja članica G7, potpisali smo važan sporazum sa Nemačkom o hitnim merama za jačanje sistema protivvazdušne odbrane Ukrajine - navodi se u objavi Umerova, prenosi agencija Ukrinform.

Prema njegovim rečima sporazum predviđa dogovore prema kojima će potpisnice doprineti realizaciji zajedničkih projekata ili finansirati one koji su usmereni na jačanje kapaciteta protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ukrajine.

U ovom projektu će pored Nemačke i Ukrajine učestvovati i Belgija, Norveška, Holandija i Danska.

Umerov je zahvalio Nemačkoj na inicijativi, kao i svim zemljama učesnicama za njihov snažan doprinos bezbednosti Ukrajine.

Ukrajinska agencija je ranije danas prenela da se ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov sastao u Napulju i sa italijanskim ministrom odbrane Gvidom Krozetom.

Autor: Aleksandra Aras