AKTUELNO

Dvojica Francuza danas izlaze pred sudije zbog navodne krađe onlajn identiteta francuskog predsednika Emanuela Makrona prošle godine kada se kandidovao za predsednika.

Ovaj neobičan slučaj koji će danas biti održan u pariskom sudu, usledio je nakon što je Makron podneo žalbu nedugo pre nego što je postao predsednik Francuske u maju, preneo je AP.

Glavni optuženi Žan-Pol Monjin (38) književni izdavač i desničarski aktivista optužen je da je koristio gmail adresu za koju je tvrdio da pripada Makronu kako bi poslao dugačke političke mejlove naslovljne sa "10 dobrih razloga da ne glasate za mene", potpisane sa Emanuel.

Sudi se i Monjinovom poznaniku, koji mu je navodno pomogao da kreira mail adresu i pošalje tekst na listu od 100 primalaca pred prvi izborni krug predsedničkih izbora, stoji u tužbi.

Mejl je potom prosleđen drugim ljudima, uključujući novinare i članove Makronove kampanje.

Monjin je priznao da je napisao mejl i koristio gmail adrese, ali je negirao da je hteo da se predstavi kao Makron, naveo je njegov advokat. Monjinu preti do jedne godine zatvora i 15.000 evra kazne, ukoliko bude proglašen krivim da se predstavljao kao neko drugi da bi ukaljao njegovu čast i reputaciju.

#Francuska

'