AKTUELNO

Rusija je pozdravila danas "korisne" napore francuskog predsednika Emanuela Makrona u pokušaju da ubedi Vašington da ublaži sankcije protiv Teherana i spasi iranski nuklearni sporazum, ugrožen od kada su se SAD povukle 2018. godine.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je na konferenciji za novinare u Moskvi sa svojim iranskom kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom, da Rusija podržava stav francuskog predsednika u meri u kojoj mu je cilj da se ispuni sporazum u potpunosti bez dodataka i izuzetaka. Lavrov je izrazo žaljenje zbog "destruktivnog delovanja " SAD, koje su se prošle godine jednostrano povukle iz sporazuma potpisanog u Beču 2015. posle dugih pregovora, i uvele nove sankcije Iranu. Iranski ministar spoljnih poslova je ponovio pretnju svoje zemlje da će odustati od novih obaveza predvidjenih sporazumom ako Evropljani ne ispune svoje obaveze pre 5. septembra.

Iran je već odustao postepeno od nekih obaveza prema sporazumu i od tada pokušava da uveri evropske zemlje potpisnice sporazuma (Francuska, Velika Britanija, Nemačka) da preduzmu konkretne mere da bi se zaobišle američke sankcije. Poslednjih nedelja francuski predsednik je nastojao da ubedi SAD da smanje pritisak na Iran, tako što bi na primer dozvolile zemlji da izveze deo svoje nafte.

Iranski nuklearni sporazum nastoji da spreči Teheran da dodje do nuklearnog oružja, a u zamenu za to ublažavaju mu se medjunarodne sankcije. Lavrov i Zarif razgovarali su i o situaciji u Siriji. Oni su osudili američki vazdušni udar na ekstremističke vodje u oblasti Idliba, gde vlada krhki mir od subote kada su sirijska vojska i njihovi ruski saveznici sproveli jednostrano primirje.

#Sergej Lavrov

'