AKTUELNO

Ukrajinski rat za opstanak nacije besni već više od dve godine, a gori i Bliski istok. Dok je u našim glavama ove nedelje bio Drugi svetski rat, uskoro bi trebalo da skrenemo naše misli na – treći svetski rat, piše u analizi za britanski “Telegraf” Endru Foks.

Strateški konkurenti Velike Britanije su očigledni – Kina traži dominaciju nad pacifičkim teatrom kao i zemljama bogatim mineralima u Africi i Aziji. Rusija cilja da uspostavi dominaciju u sovjetskom stilu nad bivšim satelitima SSSR-a. Iran traži kraj američke i šire zapadne hegemonije na Bliskom istoku. Muslimansko bratstvo, koje podržavaju Turska i Katar, traži dominaciju u arapskom svetu.

Vratimo se korak unazad i izgleda kao da je treći svetski rat već započeo, piše Foks.

Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže da je možda na početku delovalo da Rusija ima šansu da odnese pobedu nad Ukrajinom, međutim, tu se pokazalo da ukrajinska vojska nema nameru da odustane od odbrane.

- Rusija je sve slabija i slabija, i na ni jedan ukrajinski napad, ona nema odgovor - rekla je Obradocić, pa dodala:

- Sumska oblast je bio plan, ali to ne može da se sprovede u delo. Rusija nema moć ni u Harkovu. Znamo da je Putin rekao da će u rat sa Zapadom, Evropom, a od toga nema ništa. Jer ako ne mogu da osvoje jedno selo u Ukrajini, šta oni očekuju dalje? - upitala je Obradović.

Foto: TV Pink Printscreen

Šolc je u petak rekao da je Ukrajina hrabra, da se bori i da neće pasti na kolena da moli za milost, dodala je ona.

- On se najviše koleba u isporuci oružja, a sada ga je najavio - navela je Obradović.

Analitičar Stevica Deđanski istakao je da je Srbija iskusila zapadni narativ, a sve što Olaf Šolc govori je sada nebitno, jer je na izborima pokazano da ide u prošlost.

- Viola fon Kramon će se već negde snaći... Ta ratnohušačka zelena Evropa polako nestaje. Građani ne žele rat sa Rusijom, ni sa kim. U Ukrajini ljudi neće u rat, decu hvataju na ulicama, a toga u zapadnim medijima nema. Rusija ostvaruje svoje rezultate kako misli... - dodao je Deđanski.

Hvataju starce, decu, žene po ulicama da bi ratovali, rekao je Deđanski govoreći u ukrajinskom delovanju vojske.

- A odakle vama to? To su neke priče - upitala je Obradović, pa dodala:

- Verovatno ste se informisali preko Telegrama - nasmejala se ona.

- Ovo je jedini Telegram kanal koji je istinit - branio se Deđanski, pa nastavio:

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja stalno podsećam, jednom je izgubljen rat jer nema nafte... Svi pišu, pa CNN, Telegram... Ne vredi, tu je dosta verzija... Tada se videlo da niko ne želi mir, tada su bili pregovori u Turskoj, i onda su Ukrajinci ubili svog pregovarača - dodao je Deđanski.

Stručnjak za bezbednost dr Ilija Životić ističe da se ratovi vode zbog interesa, a interesa sada nema ni na jednoj strani.

- Ne verujem da će biti nekog velikog sukoba, već serija manjih lokalnih sukoba u svetu. Nikome nema interesa, ni Pekingu, ni Moskvi... Odobreno je da se gađaju objekti odakle Ukrajina napada. Unutrašnjost teritorije je sada na tapetu.

Foto: TV Pink Printscreen

Imamo nešto novo, što praktikuju Finci i Poljaci. Kada je Rusija pokušala da napadne Finsku u Drugom svetskom ratu, oni su se koristili tehnikom sadnje drveća sa niskim granama i širokim stablima, i granica se tako bolje obezbeđuje, rekao je Životić.

Autor: