AKTUELNO

Evropski zvaničnici osudili su današnji atentat na premijera Slovačke Roberta Fica i izrazili šokiranost tim napadom, u kojem je Fico teško povređen.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova najoštrije je osudila današnji brutalni i nepromišljeni napad na slovačkog premijera.

"Ja sam šokirana. Robertu Ficu želim puno snage u ovom kritičnom trenutku da se oporavi od napada", istakla je ona na platformi X.

I nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je šok zbog napada na slovačkog premijera Roberta Fica, rekavši da nasilju nije mesto u evropskoj politici.

Foto: Tanjug AP/Markus Schreiber

"Vest o kukavičkom pokušaju atentata na slovačkog premijera Fica duboko me je šokirala. Nasilju ne sme da bude mesto u evropskoj politici", objavio je Šolc na platformi X.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen snažno je osudila podli napad na Fica.

Foto: Tanjug AP

"Takvi akti nasilja nemaju mesta u našem društvu i potkopavaju demokratiju, naše najdragocenije opšte dobro. Moje misli su sa premijerom Ficom i njegovom porodicom", istakla je ona na platformi X.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, takođe, je izjavio da je šokiran vestima o napadu na slovačkog premijera posle sastanka slovačkog kabineta.

"Ništa ne može da opravda nasilje ili takve napade. Moje misli su sa premijerom i njegovom porodicom", naglasio je on na platformi X.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je da je šokiran i zgrožen napadom na Roberta Fica.

"Želim mu snage za brz oporavak. Moje misli su sa Robertom Ficom, njegovim najmilijima i narodom Slovačke", naveo je Stoltenberg na mreži X.

Šok povodom gnusnog napada na svog prijatelja, premijera Roberta Fica izrazio je i mađarski premijer Viktor Orban.

Foto: AP Photo/Darko Vojinović

"Molimo se za njegovo zdravlje i brz oporavak! Bog blagoslovio njega i njegovu zemlju!", poručio je Orban na platformi X.

I britanski premijer Riši Sunak šokiran je vešću o napadu na Roberta Fica.

"Šokiran sam ovom strašnom vešću. Naše misli su sa premijerom Ficom i njegovom porodicom", naveo je Sunak na platformi X (Tviter).

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski osudio je napad na slovačkog premijera, nazvavši ga "užasnim".

Foto: Tanjug AP/Petr David Josek

"Treba učiniti sve da se osigura da nasilje ne postane norma ni u jednoj zemlji, obliku ili sferi", poručio je on na platformi X (Tviter).