AKTUELNO

Na premijera Slovačke Roberta Fica danas je izvršen atentat, a posle niza oprečnih informacija vlada je saopštila da mu je život ugrožen i da je prebačen helikopterom u bolnicu u Banskoj Bistrici. Na Ficovom Fejsbuk nalogu navedeno je da mu je život ugrožen, bez preciziranja gde je pogođen.

Napadač je, prema izveštajima, ispalio pet hitaca, od kojih su dva do tri pogodila premijera Fica, nezvanično u glavu i u stomak. .

Prema rečima očevidaca, napadač je prvo pozvao premijera Fica imenom, nakon čega je otvorio vatru. Kako se tvrdi, atentator je identifikovan kao Juraj Cintula, 71-godišnji pisac i pristalica opozicione partije Progresivna Slovačka. Incident se desio nakon sednice vlade u gradu Handlova, na oko 150 kilometara od Bratislave.

Prema svedočenjima očevidaca, Fico je pristupio građanima kada mu je napadač, navodno, izgovorio reči "Robo, dođi ovamo" pre nego što je otvorio vatru. Atentator je ispalio pet metka na premijera, nakon čega je obezbeđenje brzo reagovalo i premijera unelo u automobil kako bi ga odveli sa mesta atentata. Fico je potom prevezen helikopterom u bolnicu radi pružanja medicinske pomoći.

Policija je brzo intervenisala i savladala napadača, čime je sprečena dalja eskalacija nasilja. Ovaj događaj je izazvao šok i zabrinutost širom Slovačke, dok istražne vlasti nastavljaju sa istragom i prikupljanjem detalja o motivima i okolnostima atentata.