AKTUELNO

Na premijera Slovačke Roberta Fica danas je izvršen atentat, a posle niza oprečnih informacija vlada je saopštila da mu je život ugrožen i da je prebačen helikopterom u bolnicu u Banskoj Bistrici.

Na Ficovom Fejsbuk nalogu navedeno je da mu je život ugrožen, bez preciziranja gde je pogođen.

- Na Fica je izvršen atentat. Više puta je pogođen i trenutno se nalazi u životnoj opasnosti. Njega su helikopterom prevezli do obližnje Banske Bistrice, jer bi trajalo predugo da dođe do Bratislave zbog neophodnosti hitne operacije. Narednih nekoliko časova je ključno - navodi se na Ficovom Fejsbuk profilu.

Slovački mediji su naveli da je uhapšen atentator (71) i da je iz grada Levice u Slovačkoj.

Nešto ranije, slovački mediji su preneli da je atentator prišao iz mase Ficu u gradu Handlova, gde se održavala sednica vlade i da mu je uzviknuo "Robo, dođi ovamo", pre nego što je ispalio dva ili tri hica u njega.

Telohranitelji su ga brzo ubacili u automobil, dok je policija odmah savladala napadača.
Mediji su preneli da je pogođen u stomak, ekstremitet, moguće i u grudni koš.

Podsetimo, današnja sednica parlamenta Slovačke je prekinuta zbog atentata na premijera Roberta Fica, a Luboš Blaha, potpredsednik parlamenta, je najavio obustavu dalje rasprave.

Premijer je upucan, što je izazvalo šok u političkim krugovima i šire, a generalni tužilac Maroš Žilinka je osudio ovaj napad kao neprihvatljiv.

Nakon vesti o atentatu na premijera Roberta Fica, potpredsednik parlamenta Slovačke, Luboš Blaha, je prekinuo sednicu parlamenta na neodređeno vreme.

Generalni tužilac Maroš Žilinka reagovao je na atentat osudivši napad na premijera kao neprihvatljiv čin.

On je istakao da je ovaj napad vrhunac negativnih emocija u društvu i da predstavlja ozbiljan atak ne samo na premijera, već i na samu suštinu državnosti.

Žilinka je takođe naglasio da počinilac mora biti beskompromisno i pravično kažnjen, čime je istakao ozbiljnost situacije i potrebu za adekvatnim odgovorom pravosudnog sistema.