AKTUELNO

Britanska vlada je upozorena da je Iran "na nekoliko minuta" od razvoja nuklearnog oružja i da su neki ljudi u Teheranu "dovoljno ludi da ga koriste", pišu britanski mediji.

Zabrinutost oko iranskog nuklearnog programa zapravo vlada godinama, pošto je 2018. bivši američki predsednik Donald Tramp odustao od sporazuma sa Iranom o kojem je pregovarao njegov prethodnik Barak Obama u ime SAD i drugih zapadnih sila. Taj sporazum je trebalo da, u zamenu za ukidanje sankcija Teheranu, garantuje da Iran neće razvijati nuklearna postrojenja u vojne svrhe.

Strah je dodatno porastao nakon upozorenja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je u nekoliko navrata tokom prošle godine upozoravala da je Iran blizu količine obogaćenog uranijuma koja bi mogla da se iskoristi za proizvodnju nuklearnog oružja. Štaviše, od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine, IAEA zapravo ne zna status iranskog nuklearnog programa.

Konačno, napad dronovima i raketama koji je Iran izveo na Izrael u noći sa subote na nedelju, koliko je unapred najavljen kao odgovor na likvidaciju generala Iranske revolucionarne garde u diplomatskom predstavništvu te zemlje u Damask - a za koji Teheran optužuje Izrael - eskalirao je ionako napetu situaciju na Bliskom istoku.

Tokom debate o iranskom napadu na Izrael u Domu lordova britanskog parlamenta, baronica Rut Dič je upozorila da je nuklearni sporazum sa Teheranom izgleda zaboravljen:

- Iran je nekoliko minuta udaljen od razvoja nuklearnog oružja i dovoljno su ludi da ga koriste, rekao je Dič.

- Moramo se vratiti na sankcije Iranu (verovatno je mislila na uvođenje dodatnih mera). Ako nećemo da zabranimo putovanja pripadnicima Revolucionarne garde, onda barem ne bi trebalo da izdajemo vize raznim sveštenicima koji putuju između Teherana i Londona - rekla je Dič.

Bivši ministar torijevske vlade Lord Forsajt dodao je da bi, da je on na mestu Izraela, bio veoma zabrinut da zli režim u Iranu razvije nuklearnu sposobnost.

- Niko u Izraelu ne može mirno da spava sa ovim na umu - dodao je on.