AKTUELNO

Iran je danas osudio američko-britanski napad na Hute u Jemenu, upozoravajući da će to podstaći "nesigurnost i nestabilnost" u regionu, javili su iranski državni mediji.

"Najoštrije osuđujemo vojne akcije SAD i Velike Britanije na nekoliko gradova u Jemenu", saopštio je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani, preneo je Rojters.

Ovo smatramo jasnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, kao i kršenjem međunarodnog prava i odredbi, rekao je Kanani.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan pohvalio je akcije Huta usklađenih sa Iranom protiv brodova povezanih sa Izraelom i rekao je da taj pokret podržava pomorsku bezbednost.

On je pozvao SAD da prekinu svoju potpunu podršku Izraelu.

"Akcija Jemena u... suočavanju sa genocidom izraelskog režima je za divljenje. Sana se striktno pridržava pomorske bezbednosti", napisao je Amirabdolahijan na platformi X (Tviter).

"Umesto da napada Jemen, Bela kuća bi trebalo da odmah prekine sveobuhvatnu vojnu i bezbednosnu saradnju sa Tel Avivom protiv naroda Gaze i Zapadne obale i obnovi bezbednost širom regiona", dodao je on.

SAD i Britanija izvele su tokom noći vazdušne i pomorske napade na položaje Huta na više lokacije u Jemenu.