AKTUELNO

Austrijska policija je ranije danas saopštila da traga za dve žene koje su snimljene na tramvajskoj stanici u Beču sa devojčicom koja je, kako se sumnja, mala Danka Ilić, dvogodišnja devojčica koja je nestala 26. marta u Banjskom Polju kod Bora.

Ova informacija proširila se po svim domaćim i stranim medijima, ali i grupama na društvenim mrežama kako u Srbiji, tako i u Austriji. U jednoj Fejsbuk grupi Bojana S. poreklom iz Srbije, videla je objavu o nestaloj devojčici i fotografije koje su u međuvremenu objavljene. Ona tvrdi da je na njima prepoznala svoju koleginicu iz Rumunije.

"Moja koleginica je za vikend otputovala u Vels sa svojom majkom i njenom dvogodišnjom ćerkom. Dok je bila tamo, saznala je da se za njom traga u Beču zbog nestale devojčice iz Srbije. Iako je snimak bio mutan, ona se uplašila i otišla u policiju u Velsu. Očigledno je tamo nisu ozbiljno shvatili, pa se u Beč vratila nelagodno. Međutim, kada su se danas u medijima pojavile fotografije na kojima se jasno vidi njeno lice, pozvala sam je i upozorila je. Bila je veoma uplašena jer nije lako kada nedužna osoba sazna da policija i građani intenzivno tragaju za njima zbog sumnje da su oteli dete. Dobro poznajem ćerku moje koleginice, kao i njenu majku koja brine o detetu", rekla je Bojana za Kosmo.

Ona je zatim dodala da želi da se ovaj slučaj reši na najbolji mogući način.

"To znači da se mala Danka nađe živa i zdrava i vrati kući. Volela bih i da pomognem svojoj koleginici da nevino ne upadne u velike probleme", rekla je Bojana.

Telegraf nije mogao nezavisno da proveri da li je u pitanju zaista žena sa spornog snimka.

Policija u Austriji se još uvek nije oglasila povodom njenih tvrdnji.

Podsetimo, danas se oglasila i bečka policija hitnim saopštenjem u vezi sa nestankom srpske državljanke Danke Ilić.

Austrijska policija je saopštila da je vrlo verovatno da je na snimku nestala srpska devojčica.

"Nakon što su rođaci nestale devojčice pogledali slike, pretpostavlja se da je vrlo verovatno reč o o nestaloj devojčici iz Srbije. Bečka policija traži objavljivanje snimaka po nalogu javnog tužioca", saopšteno je.

Iz austrijske policije apeluju na sve građane koji su videli dve žene koje su usnimljene sa devojčicom da odmah kontaktiraju policiju.

"Informacije, takođe anonimne, javite na 01-31310-33800 ili u bilo kojoj policijskoj stanici", ističe se u saopštenju.

Podsetimo, vogodišnja Danka Ilić nestala je prošlog utorka oko 13:45, i u trenutku nestanka na sebi je imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep.

Sistem "Pronađi me" je zbog njenog nestanka aktiviran prvi put u Srbiji, a kako je navedeno na sajtu ''pronadjime.mup.gov.rs'', devojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.