AKTUELNO

Ministri spoljnih poslova država članica NATO saveza sastaće se danas i u četvrtak u Briselu uoči 75. godišnjice tog saveza da bi razgovarali o preuzimanju koordinacije dostave oružja Ukrajini koju za sad vode SAD.

Takav potez bi učinio NATO "otpornim na Trampa", bivšeg predsednika SAD za kojeg savez strahuje da bi u slučaju reizbora ukinuo pomoć Ukrajini ili bi je naterao da preda teritoriju Rusiji, rekao je neimenovani zvaničnik NATO za Afp, a prenosi Politiko.

- Ministri spoljnih poslova će razgovarati o najboljem načinu da se organizuje podrška NATO Ukrajini, kako bi je učinili moćnijom, predvidivijom i izdržljivijom - rekao je zvaničnik govoreći o planu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Kako se navodi očekuje se da će se na sastanku u Briselu govoriti o tom planu, petogodišnjem paketu vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 100 milijardi evra, čime bi NATO preuzeo neke obaveze koordinisanja od tzv. Ramštajn grupe koju predvode SAD.

- Neće biti donesene nikakve finalne odluke na aprilskom sastanku ministara, a diskusije će se nastaviti kako se budemo približavali Vašingtonskom samitu u julu - rekao je NATO zvaničnik.

Na 75. godišnjicu saveza 4. aprila, sastaće se i savet ministara spoljnih poslova Ukrajine i država članica, kao i savet ministara spoljnih poslova NATO država i država partnera iz Japana, Novog Zelanda, Južne Koreje i Australije.

NATO je osnovan 4. aprila 1949. godine u Vašingtonu od strane 12 država potpisivanjem Severnoatlanskog sporazuma, poznatog i pod nazivom "Vašingtonski sporazum".

Savez danas ima 32 države članice.