AKTUELNO

Juče je u Vašingtonu počeo trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza, a glavna tema skupa biće potvrđivanje nepokolebljive podrške Ukrajini.

Prof. dr Duško Tomić, sa Univerziteta za bezbednost i globalne studije, smatra da jačanje Kine predstavlja nesumnjivu pretnju po NATO pakt, te će to zasigurno biti jedna od tema razgovora.

Postoji više otvorenih izazova na koje NATO mora da odgovori, nije samo Ukrajina to. Tu su događaji na Pacifiku i Kineskom moru. Kina je u fazi jačanja i čvrtse moći, te je rastuća pretnja po NATO pakt. Oni za koju godinu prete da podignu 15 nosača aviona, dok naprimer Amerika ima samo 11 -rekao je Tomić i dodao:
Postoji jedna stvar koja nija pomenuta, a to je Redžep Tajip Erdogan koji će tražiti odgovor na ovo sve što se dešava na pojasu Gaze i neprimereno delovanje jevrejskih radikalista. On je i napomenuo da će potegnuti to pitanje -rekao je Tomać.

Foto: TV Pink Printscreen

Tomić dodaje da će upravo dogovor same Rusije i Amerike biti od ključne važnosti za ceo svet.

Ovde je samo jedna država bitna i dominantna u celoj priči, a to su SAD. Šta bude dogovor između Amerike i Rusije, biće i globalna projekcija onoga šta će se dešavati. Više medijatora žele da iskoriste tu priliku, ali kada bude doša susret sadašnjeg ili budućeg predsednika Amerike sa Putinom, biće sve rešeno. Rat u Ukrajini se može završite samo uz dogovor Amerike i Rusije -rekao je Tomić.

Foto: TV Pink Printscreen

Srđan Barac, iz Centra za društvenu stabilnost, smatra da je pitanje Ukrajine svakako jedna od ključnih tema ovog samita, ali i tema koja donosi razne izazove, te da pojedine države mogu biti protiv toga.

Jedna od ključnih tema je naravno podrška Ukrajini. Jedini razlog zbog čega Amerika i Nemačka mogu biti protiv toga, jer postoje razni izazovi kada primite neku državu koja je razorena i kojoj treba finansijska pomoć. NATO je snažan samo koliko i najslabija članica te alijanse - rekao je Barac i dodao:
Ne mislim da ovaj samit neće odlučivati o sudbini sveta, ali ovaj savez je zasigurno najdugovečniji do sada, te govori o jednoj ozbiljnoj strukturi -rekao je Barac.

Barac dodaje da će važniji dogovori i razgovori biti oni na marginama, a ne zvanične izjave koje budemo dobili.

Autor: Iva Besarabić