AKTUELNO

U potragu za nestalom Dankom Ilić (2) iz Bora, pored Srba koji žive u Austriji, uključili su se i Rumuni.

- Snimak koji se pojavio, a koji je napravljen u subotu uveče u Beču, digao je na noge sve u Beču, ali i čitavoj Austriji. Svi su u pripravnosti, ne samo pripadnici srpske zajednice, već i ljudi iz regiona, a angažovali su se i Rumuni, pošto je infotmacija da su dve žene koje se na snimku vide sa devočicom, državljanke Rumunije - objašnjava izvor.

Podsetimo, jedan Srbin koji živi u Beču u subotu uveče je telefonom snimio prizor na stanici u glavnom gradu Austrije, nakon što je izašao iz metroa na stanici "Šotenring".

Foto: GOOGLE MAPS

Na snimku se vidi devojčica, koja liči na nestalu Danku iz Bora. Bila je u društvu dve žene koje su komunicirale na rumnuskom jeziku.

- Dete je plakalo i otimalo im se, a kada su ga pozvale nekim imenom, devojčica nije reagovala na to ime. Čoveku je to upalo u oči, bilo mu je sumnjivo i obavestio je policiju, te im prosedio snimak - kaže izvor i dodaje da od juče svi u Austriji dele sliku nestale Danke, ali i snimak koji je napravio građanin.

Foto: Društvene mreže

- Austrijska i srpska policija zajedno sada rade na slučaju, za Dankom Ilić je raspisana i žuta Interpolova poternica. Svi su angažovani - kaže izvor.

- Prometno je mesto, ima i video nadzora. Sada kada svi znaju da se traga za tim detetom, verujemo da će je neko videti i da će dati policiji validnu informaciju. Takođe, Rumuni koji žive u Beču su se uključili upravo kako bi pomogli da se što pre identifikuju žene sa snimka i da se do njih dođe - dodaje izvor.

Prema rečima Darka Trifunovića, direktora Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, sada je jako važna međunarodna policijska saradnja, kao i da se uključi srpska ambasada u Austriji.

- Iako nije nesumnjivo utvrđeno da li devojčica sa snimka Danka, svaki trag treba detaljno proveriti i ispitati sve one koji imaju veze s tim. Fokus bi i dalje morao da ostane na majci kao jedinom svedoku nestanka devojčice, posmatrati njene reakcije, izvući eventualna saznanja i iskoristiti svaku pomoć i podatak. U pitanju je dete od dve godine, prebaciti takvo dete preko granice bez saglasnosti roditelja, detaljne provere ili pripreme, trebalo bi da bude jako teško. Zato treba ispitati da li je sve unapred pripremljeno, sa ili bez saznanja nekoga iz porodice - kaže Trifunović.

Autor: