AKTUELNO

Visoki sud u Londonu odlučio da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž može da uloži žalbu protiv izručenja SAD. Naredno saslušanje u maju!

Londonski sud odlučio je da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (52) još neće iti izručen u SAD. KAko javlja AFP, sudije su odlučile da od Sjedinjenih Drćava zatraže dodatne informacije o ovom slučaju. Naredno saslušanje biće u maju.

Dvoje sudija odlučivalo je u Visokom sudu u Londonu da li će staviti tačku na dugi pravni spor Asanža ili će ga dalje produžiti.

Ispred suda su se okupile pristralice osnivača Vikiliksa, uzvikujući parole o njegovom oslobađanju.

Pre današnje odluke Asanžov advokatski tim saopštio je da strahuje da će, ako ne uspe u dobijanju prava na žalbu, brzo biti poslat u SAD da se suoči s optužbama, iako će verovatno zatražiti od Evropskog suda za ljudska prava da blokira bilo kakav transfer.

Asanž je optužen za 17 optužbi za špijunažu i jednu optužbu za zloupotrebu računara zbog objavljivanja velikog broja tajnih američkih dokumenata na njegovom sajtu pre gotovo 15 godina. Američki tužioci tvrde da je Asanž podsticao i pomagao američkom obaveštajnom analitičaru Čelsi Mening da ukrade diplomatske kablove i vojna dokumenta koje je Vikiliks objavio.

Tokom dvodnevne rasprave prošlog meseca, Asanžovi advokati tvrdili su da je on novinar koji ruši tajnost i da je otkrio američke vojne nepravilnosti u Iraku i Avganistanu. Slanje Asanža u SAD, rekli su, izložilo bi ga politički motivisanom gonjenju i riziku od "flagrantnog kršenja pravde".

Vlada SAD je navela da su Asanžovi postupci daleko prevazišli ulogu novinara koji prikuplja informacije i da je u njegovom nastojanju da traži, ukrade i neizborno objavljuje tajne vladine dokumente stavio živote u opasnost.

Australijski računarski stručnjak je u britanskom zatvoru visoke bezbednosti poslednjih pet godina.

Porodica i pristalice Asanža kažu da su se njegovo fizičko i mentalno zdravlje pogoršali tokom više od decenije pravnih bitaka, uključujući utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. do 2019. godine.

"Džulijan je politički zatvorenik i mora biti pušten", rekla je Stela Asanž, koja se udala za osnivača Vikiliksa tokom njegovog boravka u zatvoru 2022. godine.

Asanžovi advokati kažu da bi on u SAD mogao biti osuđen na do 175 godina zatvora, iako su američke vlasti navele da će kazna verovatno biti znatno kraća.