AKTUELNO

Sud Londonu treba da odluči da li osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž može da bude izručen Sjedinjenim Državama ili ima prava da se još žali na taj američki zahtev.

Inače, za Asanžom je u Americi raspisana poternice zbog optužbi za špijunažu i najveća zaprećena kazna za to delo je 175 godina zatvora.

Asanžovi advokati insistiraju da imaju dokaze o zaveri američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) da je htela da ubije Asanža tokom predsedničkog mandata Donalda Trampa.

Marko Lakić, novinar dnevnog lista "Politika", smatra da Asanž mora poslužiti kao primer svima koji se drznu da rade protiv interesa Amerike.

Foto: TV Pink Printscreen

On mora da posluži kao primer, jer Amerika sebi ne može da dozvoli još jednu ovakvu blamažu. Zamislite da se sada objavi nešto vezano za zakulisne radnje tokom protekle tri godine, a povodom rata u Ukrajini? Mislim da je on platio suviše veliku cenu, kako god se ovo završi, možda će on biti primer jednom delu sveta kao ultimativna žrtva, koji je položio svoj život za borbu protiv te duboke države - rekao je Lakić.

Dragan Vujičić, novinar lista "Novosti", ističe da je je ovo suđenje zapravo sukob sveta pravde i pravila.

Foto: TV Pink Printscreen

Najveći apsurd u celoj priči je što je on građanin Australije koji zločin nije počinio u SAD-u. On se bavio novinarstvom i ništa nije uradio. Ovo je sukob sveta pravde i pravila koji se odvija upravo sada - rekao je Vujičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Nikola Vrzić, glavni urednik portala "Russia Today Balkan", skrenuo je pažnju na uslove pod kojima Asanž služi zatvorsku kaznu.

Ovo predugo traje. Evo sada je već skoro pet godina u jednom od najstrožih zatvora u Londonu, gde je stavljen među ubice i silovatelje. Mentalno i fizički je u lošem stanju, da čak nije mogao ni onlajna prisustvovati ovom ročištu. Postoji mogućnost da, ako se na ovom sudu presudi u korist izručenja, slučaj ode i pred Evropski sud za ljudska prava. Po zakonu o špijunaži mi preti zatvor od 175 godina. Postoji mogućnost i da optužnica bude proširena na krivično delo izdaje, što bi sa sobom povuklo i smrnu kaznu. A imamo i podatak da je CIA planirala da ga kidnapuje iz ambasade Ekvadora, ili da ga tamo ubiju - rekao je Vrzić.

Vrzić je zaključio da se Asanžu sudi, ne zato što je rekao neistinu, već istinu, zbog koje mora da posluži kao primer.