AKTUELNO

Raketa koju su danas ispalili jemenski pobunjenici Huti pogodila je teretni brod u vodama Adenskog zaliva, a posada je prijavila najmanje dvoje mrtvih i šestoro ranjenih, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima projektil je naneo "značajnu štetu" brodu koji je u vlasništvu Liberije, a plovio je pod zastavom Barbadosa, prenosi Tajms of Izrael.

Američki zvaničnik je potvrdio da je posada broda potvrdila da su najmanje dva člana posade poginula, a šest je povređeno, dok su ostali napistili oštećeni brod.

Jemenski pobunjenici Huti izveli su u utorak napad na dva američka razarača u Crvenom moru, potvrdio je juče portparol ove pro-iranske militantne grupe.

Prema njegovim rečima američki ratni brodovi gađani su brojnim mornaričkim raketama i bespilotnim letelicama, preneo je ranije Rojters.

Napadi Huta na brodove u Crvenom moru poremetili su globalni komercijalni pomorski transport i prisilili kompanije da se preusmere na duže i skuplje pomorske rute oko Južne Afrike.

Napadi Huta su izazvali i bojazan od eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa i destabilizacije na širem području Bliskog istoka.