AKTUELNO

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je izraelski sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa "Erou" presreo jutros projektil koji su lansirali jemenski pobunjenici Huti iznad Crvenog mora, a koji je, kako se navodi, bio usmeren ka jugu Izraela.

U saopštenju se navodi da balistička raketa ispaljena prema gradu Eilatu na jugu Izraela nije ušla u izraelski vazdušni prostor kada je oborena, objavio je Tajms of Izrael.

Huti su do sada lansirali nekoliko balističkih projektila i bespilotnih letelica na Eilat, u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze, a svi su presretnuti ili su promašili cilj, podseća se u saopštenju.

Američka vojska saopštila je da je u sredu uništila sedam protivbrodskih projektila, jedan raketni lanser i dron lansiran iz oblasti u Jemenu koja je pod kontrolom Huta, preneo je Rojters.

Američka Centralna komanda (CENTCOM) navela je da su projektili,
lanser i dron predstavljali neposrednu pretnju za trgovačke brodove i brodove američke mornarice u regionu.

SAD i Velika Britanija su prošlog meseca izvele napade na vojne položaje Huta u Jemenu da bi, kako su navele, smanjile sposobnosti pobunjenika da napadaju trgovačke brodove na Crvenom moru.

Huti su u novembru počeli da napadaju brodove u Crvenom moru zbog, kako su naveli, napada Izraela na Pojas Gaze.