AKTUELNO

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, povodom izjave Emanuela Makrona, predsednika Francuske, da je vreme da zapadni saveznici preuzmu veću odgovornost za Ukrajinu i da nije vreme za kukavičluk, rekao je da ta zemlja afirmiše svoj status velike sile koji je izgubila krajem Prvog svetskog rata.

Obradović ističe da Rusija ne može da pobedi i da Ukrajina ne može da izgubi.

- Ovo što se tiče Francuske i svega ostalog, Francuska afirmiše svoj status velike sile koji je izgubila krajme Prvog svetskog rata. Zato Makron sada ovako snažno nakon održavanja sastanka reaguje - kaže Obradović.

Kako je rekao o specijalnoj operaciji u Ukrajni tu nije suština o vojnoj moći tu je suština o projekciji celokupne moći jedne države.

On je dodao da Rusi gledaju da podele jedinstvo Evrope, oni sve što rade rade tendenciozno da smanje motivaciju za pomoć Ukrajini.

Obradović je dodao da ono što je sigurno je da američka pomoć neće prestajati i da je ona presudna, a da onda ide i pomoć svih ostalih.

- Što se tiče ovih Taurusa iz Nemačke to je samo lestvica eskalacije, oni se igraju sa Rusima imaju Avakse nad celom Ukrajnom i Crnim morem i znaju šta Rusi mogu i šta ne mogu - kaže Obradović.

S druge strane Dragan Petrović iz Instituta za međubnarodnu politiku i privredu smatra da vodeće zemlje Evrope, Nemačka i Francuska imaju autohtonu evropsku politiku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ta politika ima određenu autentičnost u odnosu na Ameriku i u odnosu na NATO sedište u Briselu u tome što ima dobre odnose sa Rusijom. Noseće zemlje Evropske unije, Nemačka, Francuska i Italija imaju po parametrima ekonomske nauke kapital i znanje - rekao je Petrović.

On je rekao da sa vojnog aspekta Ukrajina nema šansi protiv Rusije.

- Jednostavno to je razlika u klasi, razlika u ekonomiji i vojnim pitanjima, Ukrajina je pre početka rata bila jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi sa oko 4,5 hiljade dolara po glavi stanovnika dok je Rusija imala gotovo dva i po puta više. Ukrajina je realno podeljena država i ima odliv stanovnika - kaže Petrović.

On je rekao da Rusiju interesuje samo Ukrajina van NATO-a, pošto ukrajina nije htela toga da se pridržava onda Rusija uzima sve veće i veće teritorije.