AKTUELNO

Oko 100 ljudi okupilo se danas ispred američke ambasade u Briselu, zahtevajući hitno oslobađanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Akciju ispred Ambasade SAD u Briselu, koja se održava nakon što je pred londonskim Vrhovnim sudom počelo dvodnevno saslušanje povodom poslednje moguće žalbe Asanža na odluku o izručenju SAD, podržala je svetska ogranizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel, prenosi RTL info.

Asanž, koji se od 2019. godine nalazi u britanskom zatvoru, danas se nije pojavio pred sudom zbog bolesti, objavio je ranije BBC.

SAD su tražile izručenje Asanža zbog odavanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a britanski Vrhovni sud odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Supruga Džulijana Asanža, Stela ponovila je da on neće preživeti ako bude izručen iz Velike Britanije u SAD, dodajući da današnje saslušanje po njegovoj žalbi sudu može biti i poslednja šansa za njega.

Asanžov portal Vikiliks se proslavio 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskoga predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, kao i za krivično delo zloupotrebe informacione tehnologije, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

Asanž i njegove pristalice ukazuju da ga štiti Prvi amandman američkog ustava koji garantuje slobodu izražavanja i tvrde da je on postupao kao novinar koji je razotkrivao pogrešne poteze američke vojske.

Američke vlasti tvrde da su informacije koje su procurile životno ugrozile njihove agente i ukazuju da za takav zločin nema opravdanja.

Brojne pristalice Asanža smatraju ga herojem borbe protiv establišmenta i novinarom koji je na udaru vlasti zbog razotkrivanja kriminalnih radnji i navodnih ratnih zločina koje su počinili pripadnici američkih bezbednosnih službi.