AKTUELNO

Julija Navaljnaja, udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je krajem prošle nedelje proglašen mrtvim u zatvoru smeštenom unutar Arktičkog kruga, nije davala mnogo intervjua dok je kritičar vlasti predsednika Vladimir Putina bio živ, ali je sada u centru medijske pažnje.

- Moj glavni zadatak jeste da naša porodica ostane ista, uprkos svemu - prenosi briselski sajt Politiko jednu od njenih ranijih izjava za Harpers bazar.

Ona se ipak u ponedeljak oglasila potpuno drugačijom porukom u kojoj je najavila da će od pokojnog muža preuzeti misiju rušenja Putinove vlasti.

- Ubistvom Alekseja Putin je ubio polovinu mene, pola mog srca i pola moje duše. Ali ja i dalje imam drugu polovinu i ona mi govori da nemam prava da odustanem. Nastaviću ono za šta se zalagao Aleksej Navaljni - poručila je Navaljnaja u objavi na Jutjubu.

Briselski medij ocenjuje da je njena izjava, pored toga što je bila strastvena nedvosmisleno nosila i političku poruku.

Prošlog petka, na dan kada je objavljena vest o smrti Navaljnog, njegova supruga je snimljena u razgovoru sa beloruskom opozicioninarkom Svjatlanom Cihanovskajom na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, što je podstaklo spekulacije o Julijinim planovima.

Ko je Julija Navaljnaja

Julijino devojačko prezime je Ambrosimova, rođena je u Moskvi 1976. i ćerka je cenjenog ruskog naučnika Borisa Ambrosimova. BBC navodi da je stekla diplomu iz ekonomije, započela je karijeru u bankarstvu, ali je se odrekla kako bi podizala dvoje dece kada je Aleksej Navaljni postao relevantna opoziciona ličnost u ruskoj politici. Upoznali su se 1998. na odmoru u Turskoj i dve godine kasnije su se venčali. Čini se da je delila suprugove političke stavove od početka, a u prvoj deceniji 21. veka oboje su bili članovi liberalne partije Jabloko.

Politiko navodi da su oni koji su iz scene dobro poznavali bračni par Navaljni govorili da Julija ne samo da je delila muževljeve stavove, već ih je takođe i oblikovala.

- U svakom trenutku Aleksejeve karijere Julija je uvek bila uz njega. Postojala je neka vrsta telepatske veze između njih, oni ponekad nisu morali ni da pričaju; razmišljali su na isti način - kazao je za Politiko Ana Veduta, koja radi u američkoj podružnici Fondacije za borbu protiv korupcije koju je osnovao Navaljni.

Nakon što je Navaljni otrovan nervnim gasom novičok u leto 2020. Julija je, po tvrdnji samom ruskog opozicionara, bila ta koja ga je vratila u život.

- Julija, ti si me spasila - napisao je Navaljni u jednoj od objava na Instagramu.

Ona je bila ta koja je organizovala prebacivanje muža iz bolnice u ruskom gradu Omsku na lečenje u inostranstvo, suočavajući se sa medijima i lokalnim lekarima, kao i misterioznim ljudima u civilnoj odeći za koje Politiko navodi da se pretpostavlja da ih je Kremlj poslao da prikriju trovanje.

Tada su se pojavile priče da je Julija imala ljubavne afere, da joj je otac bio agent KGB i da je navodno nemačka državljanka, što je kasnije sve razotkriveno kao netačno.

Navodi se da su je komentatori iz ruskih državnih medija optužili i da je delovala po nalogu CIA.

- Ona je pokazala veliku hrabrost zato što je jsano da će ona biti naredna meta kampanja blaćenja (koje se pokreću iz Kremlja). Oni će pokušati da je slome - rekla je za Politiko Ljubov Sobol, dugogodišnja saradnica Navaljnog koja kao advokat sada živi u egzilu u Berlinu.

Autor: