AKTUELNO

Američki predsednik Džo Bajden obratio se povodom smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavivši da je ruski predsednik Vladimir Putin odgovoran za njegovu smrt.

Džo Bajden je počeo da se bavi ruskim izveštajima o smrti Alekseja Navaljnog.

„Nisam ni iznenađen, ni ogorčen vestima“, rekao je Bajden i dodao da se „Navaljni „hrabro“ suprotstavio korupciji i nasilju u Putinovoj administraciji“.

Kaže da nema razloga da ne veruje izveštajima o njegovoj smrti.

„Nemojte da se zavaravate, Putin je odgovoran za smrt Navaljnog“ i to je „još veći dokaz Putinove brutalnosti“, kaže predsednik Bajden.

„Ova tragedija nas podseća na ulog ovog trenutka. Moramo obezbediti sredstva kako bi Ukrajina mogla nastaviti da se brani“, upozorava Bajden.

Tvrdolinijski republikanci drže važan zakon o pomoći Ukrajini u Kongresnom domu, nakon što je prošao u Senatu uz dvostranačku podršku.

„Putin i ceo svijet treba da znaju. Ako bi nas bilo koji protivnik napao, naši saveznici iz NATO-a bi nas podržali, a ako bi Putin napao saveznika iz NATO-a, SAD će braniti svaki pedalj teritorije NATO-a.“

Predsednik je nakon sastanka s Vladimirom Putinom u junu 2021. rekao da bi smrt g. Navaljnog reskirala razorne posljedice po Rusiju.

Upitan s kakvim će se posledicama suočiti Putin, Bajden kaže: „To je bilo pre tri godine, a u međuvremenu su se suočili s velikim brojem posledica.“

On time ukazuje na sankcije koje su preduzete protiv Rusije i broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini.