AKTUELNO

Američki predsednik Džozef Bajden ubedljivo je u Nevadi pobedio na stranačkim predizborima za kandidata demokrata na novembarskim izborima za predsednika SAD.

To predstavlja njegovu drugu pobedu u roku od četiri dana nad relativno nepoznatim kandidatima.

Asošijeted pres je Bajdena proglasio pobednikom u 23:39 po istočnom vremenu na osnovu početnih rezultata glasanja u okrugu Vošhou, drugom po veličini u državi.

U tom trenutku, Bajden je imao 89 odsto glasova, književnica Merijen Vilijamson 3 odsto, dok 6 odsto birača zaokružilo "Niko od ovih kandidata", što je glasačka opcija u Nevadi od 1975.

Otkako je Bajden proglašen pobednikom, rezultati glasanja u još sedam okruga su tu pobedu potvrdili, posebno u najmnogoljudnijem okrugu u Nevadi, okrugu Klark, gde se nalazi Las Vegas.

Do jedan nakon ponoći po istočnom vremenu, Bajden je u tom okrugu osvojio glasove oko 90 odsto birača, dok je taj broj 2020. godine iznosio samo 24 odsto.

U 01:00 po istočnom vremenu, prema proceni AP-a, Bajden je osvojio 30 od 36 delegata države Nevade.

Bajden je u subotu odneo veliku pobedu u Južnoj Karolini, gde je dobio oko 96 odsto glasova na prvom zvaničnom stranačkim predizborima.

On je u januaru preskočio predizbore u Nju Hempširu jer su prekršili nacionalna stranačka pravila, ali je ipak i tu pobedio, sa oko 64 odsto ​​glasova, nakon što su pristalice pokrenule kampanju upisivanja u njegovo ime.