AKTUELNO

Američki predsednik Džozef Bajden smatra da je u redu da bivši predsednik Donald Tramp ostane na glasačkom listiću na predsedničkim izborima u novembru ove godine.

Bajden je to rekao odgovarajući na pitanje novinara, neposredno pre nego što se ukrcao na avion na putu za vojnu bazu Endruz, u američkoj državi Merilend, iz koje je otputovao za Floridu, objavio je En-Bi-Si (NBC) njuz.

Bajdenovi komentari dolaze pošto bi Vrhovni sud SAD sledeće sedmice trebalo da sasluša argumente u predmetu koji bi mogao da odredi da li je Tramp podoban da se njegovo ime nađe na glasačkom listiću.

Bajden je prošlog meseca rekao da je Tramp "sigurno podržavao pobunu", misleći na upad njegovih pristalica na Kapitol u januaru 2021. nakon što je izneo optužbe da su predsednički izbori 2020. pokradeni.

Vrhovni sud će sledeće sedmice saslušati usmene argumente u slučaju glasanja u američkoj državi Koloradu, što bi moglo da utiče na to da li Tramp može da se kandiduje na republikanskim stranačkim predizborima u toj i drugim državama.

Vrhovni sud Kolorada presudio je prošlog meseca da je Tramp prekršio odredbu 14. amandmana Ustava SAD u kojem se kaže da američki zvaničnik koji je "učestvovao u pobuni" ne može da obavlja javnu funkciju i da zbog toga ne može da se kandiduje.