AKTUELNO

Ona država koja ozbiljno razmišlja i koja procenjuje situaciju, uvek mora krenuti od najgoreg scenarija, a nadati se da se taj scenario nikada neće desiti, rekao je za TV PINK Boško Zorić, sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

- Kada je Bliski istok u pitanju, to jeste uvek bilo bure baruta koje je mogla jedna iskra lako da zapali. Sada se pokazuje da ipak ti veliki igrači oprezno rade i razmišljaju u ovoj situaciji. Kada bi se izazvala lančana reakcija, koju bi u ovoj situaciji bilo teško kontrolisati, pitanje je gde bi nas taj sukob odveo - rekao je Zorić.

Kako kaže, za sada uspevaju da drže pod kontrolom žarišta, dodaje da, ako bi se izmaklo na Bliskom istoku, pitanje je šta bi dalje bilo i kako bi se situacija kontrolisala u svetu.

- Sada se očekuje reakcija SAD, to što je još uvek nema, pokazuje da se dobro vodi računa i da se vaga - rekao je Zorić.

Foto: TV Pink Printscreen

Jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma prof. dr Radomir Milašinović, rekao je da je podela u svetu već vidljiva, dodaje da je položaj SAD na vrhu piramide kao i bezobzirnost kojim su upravljali svetom, toliko je očigledna da se više nije moglo ići dalje na takav način.

- Oni ni jedan problem nisu autohtono rešili kao konflikt, osim što su stvarali haos na određenim područjima - rekao je Milašinović.

Kako kaže, to nije zemlja koja je nosila rešenja, ali je imala ciljeve da izazove ne samo rat, već i stanje haosa u određenim područjima kako bi videli kolika je njihova računica i dobitak za ekonomske interese.

Foto: TV Pink Printscreen

General u penziji, prof. dr Vinko Pandurević rekao je da moramo da razumemo da je poredak sveta razvrstavanje zemalja prema njihovoj vojnoj i ekonomskoj moći i uticaj na međunarodne odnose i svetsku bezbednost.

- Amerika je nekada bila lider u demokratskom smislu i predvodnik sveta, a polako se vremenom pretvorila u tiranina. Sada postoje i druge zemlje koje su izazovači i suparnici. Sada se ona mora zamisliti kako svet na dalje da se razvija - rekao je Pandurević.

Autor: