AKTUELNO

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je bivši predsednik i njegov protivkandidat Donald Tramp spreman da žrtvuje demokratiju u SAD kako bi došao na vlast.

On je naveo da je Trampova kampanja "opsednuta prošlošću, a ne budućnošću", prenosi Si-En-En.

"Spreman je da žrtvuje našu demokratiju da bi došao na vlast. Naša kampanja se odnosi na očuvanje i jačanje američke demokratije", naveo je Bajden u Blu Relu, u Pensilvaniji, tokom svog prvog govora u okviru kampanje za predsedničke izbore koji će biti održani u novembru.

Dodao je da se predstojeći izbori vode oko toga da li je demokratija i dalje sveta stvar u Americi, podsetivši da se prvi američki predsednik Džordž Vašington borio upravo za demokratiju i slobodu.

"To je ništa manje, nego sveti cilj. To je bio izraz koji je Vašington koristio - sveta stvar", poručio je Bajden.

On je upitao okupljene da li je demokratija i dalje "sveti cilj" Sjedinjenih Država, dodavši da je to najvažnije pitanje za SAD.

Bajden je kritikovao Trampa i zbog njegovog ponašanja 6. januara 2021. godine kada je napadnut Kapitol.

"Povukao se u Belu kuću kada je Amerika bila napadnuta iznutra. Cela nacija je to gledala sa užasom. Ceo svet je gledao sa nevericom, a Tramp nije uradio ništa", rekao je američki predsednik.

On je dodao da Tramp odbija da osudi političko nasilje.

"Reći ću ono što Donald Tramp neće. Političko nasilje nikada, nikada nije prihvatljivo u političkom sistemu Sjedinjenih Država. Nikada, nikada, nikada. Njemu nema mesta u demokratiji. Nema", poručio je američki predsednik.

On je naveo da su oni koji su upali u Kapitol pobunjenici, a ne patriote, kao i da je to bio "nasilni upad", a ne miran protest.

"Pokušavajući da izmeni činjenice od 6. januara, Tramp pokušava da ukrade istoriju, na isti način na koji je pokušao da ukrade izbore, ali mi znamo istinu jer smo je videli svojim očima", rekao je predsednik SAD.

Bajden je održao govor u okviru predizborne kampanje na treću godišnjicu od upada Trampovih pristalica u Kapitol 6. januara 2021. godine, za koji neistomišljenici bivšeg predsednika smatraju da je bio pobuna i pokušaj poništavanja rezultata predsedničkih izbora.