AKTUELNO

Ukrajina neće dobiti od Sjedinjenih Američkih Država onu pomoć koja joj je potrebna, budući da Vašington ima unutrašnje probleme na koje mora da obrati pažnju, ali i zbog toga što danas svi znaju da je Ukrajina izgubila rat. Kijev nema šanse da pobedi, ocenjuje bivši američki vojni obaveštajac Skot Riter u intervjuu za "RIA Novosti".

- Mislim da Ukrajinci nemaju šanse da dobiju onu pomoć koju traže i koja će im omogućiti da prežive ove godine. Zato i smatram da sada prisustvujemo kraju Ukrajine, jer Ukrajina ne može da nastavi da se suprotstavlja bez podrške SAD, a ja ne verujem da će ta podrška uslediti - objašnjava.

Kako kaže, pomoć od Vašingtona više neće biti kao pre, između ostalog, i jer su Amerikanci videli da američko naoružanje "nije dovelo do uspeha u ukrajinskoj operaciji".

Vašington shvata da koje god oružje bude dato Kijevu, to "neće pomoći i neće izmeniti ishod sukoba", ističe Riter. Ukrajina je, kako kaže, izgubila rat i "to svi znaju" i upravo zbog toga se Ukrajini još ne daju avioni F-16. Ne veruje se u uspeh Ukrajinaca.

- Kijev nema šanse da pobedi - poručuje, a zatim dodaje da, pošto to Amerikanci znaju, oni će se sada okrenuti unutrašnjim problemima, poput bezbednosti svojih granica.

Isporuka F-16 Ukrajini teško da će biti iznenađenje za Ruse. Malo je verovatno da neće moći da se nose sa njima. Upravo suprotno. Siguran sam da Rusija već ima rešenje za ovo. Mislim da i Zapad zna da će Rusija to pitanje rešiti. Zbog toga su, po mom mišljenju, Danska i Holandija nedavno odložile isporuku F-16 za šest meseci", objašnjava bivši američki obaveštajac.

Foto: Tanjug AP/Russian Defense Ministry

"Zašto šest meseci?", upitao je zatim Riter, a onda i odgovorio:

- Jer, po mom mišljenju, ako do tog trenutka rat ne bude bio završen, onda će njegov ishod biti potpuno jasan. A poslednja stvar koja Zapadu treba je da obezbedi F-16 i vidi kako ovi lovci bivaju oboreni čim polete, ili kako ih dižu u vazduh direktno na aerodromima.

- Ideja da će 'jato' F-16 pomoći Ukrajincima da razbiju rusku vojsku jednostavno je apsurdna - zaključuje Riter.

Obuka ruskih vojnika na visokom nivou, a vojnici pokazuju veliku hrabrost
Riter se, takođe, kratko osvrnuo na nedavnu posetu Čečeniji, u kojoj je proveo neko vreme i imao priliku da poseti poseban univerzitet, u kojem se održavaju ubrzani kursevi vojne obuke za ruske dobrovoljce iz čitave zemlje.

Ocenio je da je nivo obuke na visokom nivou, da su "saradnici univerziteta pravi profesionalci", a da su "oni koji su tu prošli obuku i otišli u zonu SVO pokazali odlične rezultate na frontu".

- To govori o kvalitetu obuke. Kada bi se Amerika našla u sličnoj situaciji kao Rusija, gde bi trebalo da obuči ljude da se bore u sličnom oružanom sukobu, imali bismo velike koristi od akademije kao što je Ruski univerzitet specijalnih snaga u Čečeniji - ocenio je on.

Foto: Tanjug AP/Vadim Ghirda

Riter je pohvalio i hrabrost i profesionalizam ruskih vojnika koji se bore na frontu:

- Oružje je, naravno, veoma važno. Ali, hajde da priznamo da nije oružje ono što pobeđuje u ratu, već ljudi koji ga koriste. Više sam nego siguran u lične kvalitete ruskih vojnika, u nivo njihove obučenosti, u njihovo liderstvo, kao i u njihov sistem ratovanja, logističke lance, i taktiku koje se pridržavaju tokom vojnih operacija.

Visoko je ocenio i kvalitet ruskog oružja i, u celini, rad ruskog vojno-industrijskog sektora.

Rusko oružje, kako kaže, "realno radi i u stanju je da se izbori sa postavljenim zadacima", dok se Ukrajinci, s druge strane, ne mogu izboriti sa visokopreciznim oružjem koje dobijaju od Zapada, uključujući i "leoparde" i "abramse", što dovodi do toga da se dobijeno oružje ne koristi uvek za ono što treba.

- Ispostavilo se da nisu ruski dronovi značajna pretnja za opremu koju su Ukrajinci dobili, već to što sami Ukrajinci ne znaju kako da je pravilno koriste - zaključuje Riter.