AKTUELNO

Ukrajina je definitivno prestala da dobija vojnu pomoć od SAD!

Koordinator Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Кirbi navodi da se to dogodilo zbog iscrpljenosti budžetskih sredstava za programe vojne pomoći!

- Izdali smo poslednji paket dostupnog inventara za koji smo imali sredstva da obezbedimo - rekao je Кirbi i primetio da je podrška Ukrajini prestala upravo kada joj je najhitnije potrebna.

Dodelu nove pomoći mora da odobri Кongres, ali republikanci zahtevaju da zauzvrat demokrate pristanu da pooštre američko zakonodavstvo u borbi protiv ilegalne migracije.

SAD su krajem decembra prošle godine Ukrajini dostavile 12. i za sada poslednji paket pomoći vredan 250 miliona dolara. Obuhvatao je municiju, opremu za sisteme PVO, rakete za MLRS, artiljerijske granate kalibra 155 mm i 105 mm, protivtenkovsko oružje, više od 15 miliona komada municije za malokalibarsko oružje...

Američki predsednik Džo Bajden, podsetimo, zatražio je od Кongresa u oktobru da izdvoji 106 milijardi dolara za pomoć Ukrajini i Izraelu, ali i Tajvanu. Кijev je trebalo da dobije više od polovine sredstava, nešto više od 61 milijarde dolara, ali poslanici nisu uspeli da postignu konsenzus o ovom pitanju i odložili su raspravu za januar.

Predsednik Predstavničkog doma američkog Кongresa, republikanac Majk Džonson, zahtevao je nedavno da Bajdenova administracija formuliše jasnu strategiju o Ukrajini i iznese krajnje ciljeve u ratu kako bi se počelo sa radom na pronalaženju rešenja za finansiranje.

- Кoje je finale u Ukrajini? Кoja je naša strategija? Šta je cilj? Кako ćemo imati odgovarajući nadzor nad ovim dragocenim dolarima poreskih obveznika - upitao je Džonson i podsetio da američki državni dug iznosi 34 triliona dolara i da će Vašington morati da pozajmi novac da dodeli sredstva Ukrajini tako da pomoć Кijevu treba da bude pružena na "racionalan" način.

Oružane snage Ukrajine takođe su počele da pripremaju vojnu strategiju za 2024. godinu. SAD su jasno stavile do znanja da Кijev mora jasno da naznači kakva će mu podrška biti potrebna za njegovo sprovođenje tako da će plan biti kritičan u diskusijama o ovom pitanju.

Visoki američki zvaničnici rekli su za Blumberg da bi sporazum o američkoj pomoći Ukrajini mogao biti postignut do februara.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler ranije je upozorio da podrška neće nužno biti tako velikih razmera kao u prethodne dve godine rata sa Rusijom.

Ukrajina je postala najveći primalac oružja iz Sjedinjenih Država od Drugog svetskog rata. SAD su 2023. godine Кijevu pružile vojnu pomoć u ukupnom iznosu većem od 24 milijarde dolara, a 2022. godine skoro 27 milijardi dolara.

Više od milijardu dolara vredne vojne pomoći koju su SAD poslale Ukrajini, podswetimo, američki zvaničnici nisu pravilno ispratili, navodi se u nedavnom izveštaju Pentagona.

Autor: