AKTUELNO

U Čikagu danas počinje Demokratska nacionalna konvencija, na kojoj bi trebalo da bude proslavljena nominacija Kamale Haris za predsedničku kandidatkinju demokrata, a prof. dr Dragana Mitrović, sa Fakulteta političkih nauka, rekla je za PINK da će biti interesantno pratiti sve ono što će se dešavati na istom.

Događaj će trajati četiri dana i očekuje se da će prisustvovati 1.000 ljudi.

Mitrović je rekla da će biti veoma zanimljivo, jer se očekuje da na toj konvenciji govore i neki prvaci demokratske stranke. Dodaje da će Mišel Obama govoriti i pre svog supruga Baraka Obame.

- Bajden i Kamala će govoriti na kraju. Svakako vidimo veliki napor medija i establišmenta demokratske stranke da se da podrška njihovoj kandidatkinji, međutim, protivnici takođe ne gube vreme, već ističu njene brojne slabosti - rekla je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, naročito su im poslastice njeni inserti iz raznih gostovanja po medijima, nastupi, jer, dodaje, ona ima iznenađujuće nizak nivo sposobnosti da komunicira sa medijima.

- Njene izjave često zvuče kao niz besmislica navedenih u nizu. Ona kada ne zna šta da odgovori, a to je do sada bilo veoma često, ona spominje demokratiju i slobodu kao odgovor na pitanja o inflaciji, životnom standardu, i onda obično počne da se nekontrolisano smeje - rekla je Mitrović.

Ističe da ima određenu rezervu prema ispitivanjima javnog mnjenja prema kojoj ona sada ima veoma visoku podršku.

Marko Lakić, novinar Politike, rekao je da bez obzira da li imamo na čelu Kamalu ili Trampa, duboka država će određivati i donositi odluke o svemu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Bez obzira u kom pravcu će ići, o Kamali mi ne znamo ništa, njeni nastupi su bili ograničeni i ona će tek pokazati šta ume. Dok je Tramp dosta veštini, ima puno iskustva, ali i njemu više ne ide tako dobro, i njega stiže frustracija - rekao je Lakić.

Kako kaže, ono što mladi zameraju Trampu, jeste da je previše negativan, ličan i da dosta vređa.

Ističe da će vrlo nepovoljno po Trampa biti to što je on pokazao već sve što zna, sada mora u hodu da promeni taktiku i videćemo koliko će biti uspešan u tome.

Prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment, rekao je da je ovo jedna nova i specifična situacija. Dodaje da se pokazuje jedna duboka podeljenost, ne samo stranački, već i po slojevima stanovništva.

Foto: TV Pink Printscreen

- Čini mi se, iz ugla strategija, da su pre svega podeljeni u miksu ekonomskih pokazatelja, jedni misle da se situacija poboljšava, a drugi da se pogoršava, jedni misle da je bezbednost dobra, a drugi da bude Trampov koncept dominantan, tako je i u zdravstvu, kao i u drugim segmentima društva - rkeao je Rabrenović.

Kako kaže, imamo jednu zanimljivu i neizvesnu dinamiku, ističe da će biti zanimljivo videti kako će se sve rešiti.

Autor: Aleksandra Aras