AKTUELNO

Beba mrežaste žirafe u zoološkom vrtu u Tenesiju dospela je na međunarodne naslove prošlog meseca kada se pročulo da je rođena bez svojih pega. Smatralo se da je to jedina živa žirafa na svetu koja je nosila tu titulu - to jest, sve dok divlja žirafa bez mrlja nije primećena u rezervatu u Africi.

Fondacija za očuvanje žirafa objavila je u saopštenju za javnost da je besprekorna žirafa pronađena kako luta oko Mount Etjo Safari Lodge, privatnog rezervata divljači u Namibiji. Fondacija kaže da je angolska žirafa prva besprekorna žirafa pronađena u divljini.

„Pre otkrića namibijske besprekorne angolske žirafe, postojala su samo dva zapisa o takvoj braon žirafi, oba u zoološkim vrtovima u Japanu 1972. godine i nedavno u SAD“, navodi se u saopštenju.

Žirafe su rođene na visini od 6 stopa i sa jedinstvenim skupom tačaka, što znači da dve žirafe nemaju isti uzorak dlake. Što se tiče beba rođenih bez fleka? Naučnici nisu sasvim sigurni.

Džulijan Fenesi, suosnivač fondacije i direktor konzervacije, rekao je u saopštenju za medije da bi „nedostatak mrlja mogao biti uzrokovan genetskim mutacijama ili recesivnim genotipom u jednom ili više gena povezanih sa šablonom, ali bez detaljne genetske analize, ovi su puke spekulacije“.

Kipekee, što na svahiliju znači „jedinstveno“, je beba žirafe bez mrlje koja je rođena 31. jula u zoološkom vrtu Brajts u Tenesiju. Ona je mrežasta žirafa koja se nalazi u severnoj i severoistočnoj Keniji, a možda i u delovima južne Somalije i južne Etiopije, prema fondaciji.


Žirafa pronađena u Namibiji je angolska žirafa, koja čini oko polovinu afričke populacije žirafa, a nalazi se u centralnoj Bocvani i većem delu Namibije, sa raštrkanim populacijama širom Zimbabvea.

Nažalost, sedam od devet podvrsta žirafa nalazi se na Crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode, od kojih su mnoge ranjive, ugrožene ili kritično ugrožene. Fondacija za očuvanje žirafa kaže da u Africi ima oko 117.000 žirafa, što znači da postoji samo jedna žirafa na svaka četiri afrička slona koja su ostala u divljini.

Autor: