AKTUELNO

Moskva i Minsk su doneli sve neophodne odluke da osiguraju bezbednost Saveza Rusije i Belorusije i striktno će ih se pridržavati, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Za razliku od NATO-a, koji je alijansa podređena SAD, mi imamo savez država i zajedničku vojnu doktrinu“, istakla je ona, komentarišući zabrinutost zapadnih zemalja oko rusko-beloruske saradnje u nuklearnoj oblasti.

Prema njenim rečima, reč je o merama za bezbednost koje države Saveza preduzimaju na svojoj teritoriji, a sve neophodne odluke su donete i one će se striktno poštovati, prenose RIA novosti.

"Bilo bi naivno očekivati da nećemo preduzimati nikakve vojne i tehničke kontramere na ovom polju nakon što je Zapad pokrenuo totalni hibridni rat protiv Rusije, a SAD i NATO su objavili planove da nam nanesu strateški poraz. Zadržavamo pravo da preduzmemo neophodne dodatne korake da bi se obezbedila bezbednost Rusije i njenih saveznika“, istakla je.

Kako je navela, neadekvatna reakcija nekih zapadnih prestonica na odluke koje se odnose na saradnju sa Belorusijom u vojnom nuklearnom domenu je zbunjujuća.

“Čini se da je zabrinutost koju zapadne zemlje izražavaju u vezi sa tim usmerena na neupućenu publiku koja ne zna da Zapad, koji se nevino predstavlja kao samozvani globalni đak, ima svoju dugogodišnju evidenciju o izvođenju vežbi u ovoj oblasti“, ocenila je portparolka ruskog ministarstva.

Ona je dodala da je Rusija, svih ovih godina bila maksimalno uzdržana.

“Na osnovu napora koje smo uložili 1990-ih da sve nuklearno oružje iz bivših sovjetskih zemalja vratimo u Rusiju i pretvorimo ga u status neraspoređenog, mi smo dosledno isticali potrebu da se povuče svo američko nuklearno oružje iz drugih zemalja i prestane uključivanje nenuklearnih zemalja u vežbe za njihovo razmeštanje. Sve je to ili ignorisano ili otvoreno odbačeno", rekla je Zaharova.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je u subotu da će Moskva, na zahtev Minska, rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, slično onome što su Sjedinjene Države već neko vreme radile na teritorijama svojih saveznika.

Rusija je Belorusiji već predala nuklearni raketni sistem Iskander. Prema rečima ruskog lidera, u Belorusiji će do jula biti izgrađeno specijalno skladište za taktičko nuklearno oružje, podsetila je ruska agencija.