AKTUELNO

Moskva ne priznaje mandat Istražne komisije Ujedinjenih nacija za Ukrajinu i odbija da sarađuje sa njom, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Rezolucija o ljudskim pravima u Ukrajini, koju je inicirao Kijev, doneta je uz podršku njenih zapadnih sponzora. Ona se bavi situacijom koju je stvorila, kako oni nazivaju, ruska agresija - rekla je Zaharova, preneo je TASS.

Prema njenim rečima, dokument je produžio mandat Nezavisne internacionalne tzv. Istražne komisije za Ukrajinu na još godinu dana.

- Ne priznajemo mandat pomenute komisije i potvrđujemo svoj stav, odbacujući svaki oblik interakcije sa ovim apsolutno nelegitimnim mehanizmom - istakla je ona na brifingu.

Zaharova je navela da dokument "nije u dodiru sa realnošću" i da je usmeren protiv Rusije i podsetila da ga je podržalo 27 delegacija, dok je 17 bilo uzdržano, a tri su glasale protiv.

- Tek nešto više od polovine država članica Saveta UN za ljudska prava podržalo je rezoluciju. To jasno pokazuje da međunarodna zajednica razume političku motivaciju i pristrasnost inicijative kijevskih režima - naglasila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nezavisnu Međunarodnu istražnu komisiju za Ukrajinu osnovao je Savet za ljudska prava 4. marta 2022. godine u skladu sa rezolucijom 49/1 da bi istražio sva navodna kršenja i zloupotrebe ljudskih prava, kršenja međunarodnog humanitarnog prava i srodnih zločina u kontekstu napada Rusije protiv Ukrajine.

Savet je produžio mandat Istražne komisije 4. aprila 2023. na godinu dana i ponovo 5. aprila 2024. za još godinu dana.