AKTUELNO

Lukašenko je pre 10 dana rekao da im nije potrebno strateško nuklearno oružje, već taktičko. Prema rečima Lukašenka, Minsk nema nameru da izvrši udar "čak ni protiv evropskih zemalja", ali planira da pripremi avione koji mogu da nose taktičko nuklearno oružje.

Moskva i Minsk su se dogovorili da će postaviti taktičko nuklearno oružje u Belorusiju bez kršenja režima neširenja, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Osvrćući se na posetu kineskog predsednika Moskvi rekao je da je Si Đinping mnogo pažnje posvetio kineskom mirovnom planu za Ukrajinu.

Putin je naglasio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile više od decenije.

- Mi u suštini radimo sve što su oni radili na teritoriji svojih saveznika. Uradićemo isto - objasnio je Putin u emisiji TV kanala "Rusija 24", prenosi Javni servis Srbije.

On je dodao da je upravo to tražio predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko. Putin je dodao da je Lukašenko već dugo postavljao pitanje razmeštanja ruskog taktičkog nuklearnog oružja u zemlji.

- Aleksandar Grigorijevič je u pravu, kaže: "Pa, slušajte, mi smo vaši najbliži saveznici. Zašto Amerikanci to rade svojim saveznicima, razmeštaju na njihovoj teritoriji, uče posade, pilote da koriste ovu vrstu oružja ako je potrebno" - rekao je ruski predsednik.

Lukašenko je pre 10 dana rekao da im nije potrebno strateško nuklearno oružje, već taktičko. Prema rečima Lukašenka, Minsk nema nameru da izvrši udar "čak ni protiv evropskih zemalja", ali planira da pripremi avione koji mogu da nose taktičko nuklearno oružje.

Istina o Severnom toku će jednog dana biti otkrivena

Ruski predsednik je rekao da se u potpunosti slaže sa zaključcima o umešanosti američkih obaveštajnih službi u podrivanje "Severnog toka".

- Jedan američki novinar, koji je sada postao prilično poznat u svetu, sproveo je takvu istragu i, kao što znate, došao do zaključka da su ovu eksploziju na gasovodima organizovale specijalne službe SAD. U potpunosti se slažem sa tim zaključcima - rekao je šef ruske države.

Ruski lider je precizirao da je Danska na pojednostavljen način odgovorila Rusiji o zajedničkom ispitivanju, da joj nije potrebna pomoć. Prema Putinovim rečima, više nema smisla da ruski specijalisti učestvuju u ispitivanju predmeta pronađenog na gasovodu, pošto, prema Danskoj, situacija više nije eksplozivna.

- Za nas, iskreno, nije bila poenta da nekoga osudimo za nešto, već da obezbedimo bezbednost kako ne bi bilo drugih eksplozija - objasnio je Putin i dodao da pitanje bezbednosti sada leži na Danskoj.

Ruski predsednik veruje da će istina o eksplozijama u zajedničkom preduzeću jednog dana biti otkrivena.

Si Đinping posvetio pažnju kineskom mirovnom planu za Ukrajinu
Ruski predsednik rekao je da su razgovori sa predsednikom Kine Si Đinpingom bili fokusirani na ekonomiju. Međutim, lideri su se dotakli i situacije u Ukrajini.

- Imam stan u Kremlju, u kome u poslednje vreme provodim dosta vremena. Sedeći pored kamina i pijući čaj, o svemu smo polako pričali. Kineski predsednik je dosta pažnje posvetio otkrivanju pozitivnih principa kineskog plana za mirno rešenje situacije u Ukrajini - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Kina i Rusija se dopunjuju.

- Mislim na visoke stope razvoja kineske privrede i potražnju za energentima. Kini je potrebna stabilnost ovih zaliha - objasnio je ruski lider.

Isporuka oružja Ukrajini pretnja za Rusiju
Ruski predsednik rekao je da će Rusija odgovoriti na upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom. On je naglasio da takvi projektili na neki način stvaraju radijacionu prašinu, pa su klasifikovani kao opasno oružje.

- Municija sa osiromašenim uranijumom usled radioaktivne prašine je oružje najopasnije prirode za ljude i životnu sredinu. Kada ga primeni Ukrajina, zasejane površine u zemlji će biti zagađene, Kijev bi to trebalo da razume - dodao je Putin.

On je rekao i da Rusija ima čime da odgovara za granate sa osiromašenim uranijumom.

- Moram reći da Rusija, naravno, ima šta da odgovori. Imamo, bez preterivanja, stotine hiljada takvih granata. Još ih ne koristimo - rekao je ruski lider.

Rusija je svesna planova Zapada da isporuči oružje Ukrajini, a planira se dosta.

- Kada se oružje isporučuje zemlji sa kojom imamo sukob, to je zaista pretnja - rekao je šef ruske države.