AKTUELNO

Ruska Federacija rasporedila je taktičko nuklearno oružje duž granice sa Finskom, dok Poljska planira da rasporedi američko nuklearno naoružanje širom svoje teritorije. Već sto američkih nukleranih bojevih glava u sistemu mirovanja ima na teritoriji Evrope, a zemlje se međusobno utrkuju koja će imati jaču nukleranu silu.

Ibro Ibrahimović, analitičar, smatra da opasnost od širenja lokalnih sukoba i upotrebe nuklearnog oružja postoji.

Nikada u istoriji nije bilo ovako teško stanje i nikada nije bilo ovoliko položaja za masavno uništavanje kao što je to danas. Zaista mislim da će razum da prevlada, ali opasnost postoji. Počevši od ovog rata u Ukrajini i načina na koji se on kretao... Sam Putin je izgovorio da postoji mogućnost da se upotrebi nuklearno oružje. U situaciji kada vam neko pošalje jednu raketu, druga strana će zasigurno reagovati mnogo silovitije i tako se počinje - rekao je Ibrahimović i dodao:
Pogledajte kako je započet taj bratobilački rat u Ukrajini, to je nešto što ne smemo da dozvolimo da izađe iz lokalnih okvira, mada već jeste. Amerika, Britanija i Francuska su garant Evropskoj uniji za nukleranu bezbednost. Kada pogledamo Kinu i Indiju isto, sada se svi utkuju ko će imati više nukleranog naoružanja - rekao je Ibrahimović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ibrahimović se plaši da bi sukob Izraela i Irana takođe mogao da eskalira.

Rat u Gazi je takođe nešto što može da izađe iz lokalnih okvira Palestine i Izraela. sve ono što se tamo dešava i liči na jedan genocid, a ovaj sukob sa Iranom je već nešto zastrašujuće. Izrael je gađao nuklearna postrojenja u Iranu i sada je pitanje da li će oni odgovoriti na sličan način. Onaj napad 13. aprila je bio najavljen pa su bili spremni, ali Iran ima jako sofisticirano naoružanje - rekao je Ibrahimović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, ističe da se Evropa nalazi u centru svih sukoba velikih sila i da ga to zabrinjava.

Velika pretnja za stabilnost Evrope je taj program deljenja nukleranog naoružanja koji je aktivan u Americi. Poljska zahteva da bude nuklearna sila na kojoj će se nalaziti američke nuklearne baze i stavri idu ka tome. Rusija isto nije naivna, za nju se smatra da ima najviše nuklearnih glava u svetu, ali ona je u Belorusiji izmestila svoje nuklearne baze i približila ih kranici sa Poljskom, koja ima tradiciju sukoba sa Rusijom - rekao je Miletić i dodao:
Evropa je dozvolila da ovaj sukob u Ukrajini izmakne kontroli i postane sukob Rusije i SAD-a, koje su na velikoj distanci, ali diktiraju Evropi kako da se ponaša. Tu leži najveća opasnost, jer je Amerika daleko, a ostatak Evrope je u centru svega -zaključio je Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Miletić je dodao da ga najviše zabrinjava što je Evropa u centru svih sukoba.

U Evropi se trenutno igra ta neka "Igra prestola", tu se akumulira i pale se crvena svetla za ratno naoružavanje. Dok Azija negde netaknuto posmatra, što će Kina iskoristiti da korača napred i sustigne Evropu -rekao je Miletić.