AKTUELNO

Sastanak dva lidera Si Đinpinga i Vladimira Putina u Moskvi budno prati cela planeta. Sagovornici Pinka smatraju da je Kina preuzela inicijativu na globalnom planu.

Profesor doktor Dragana Mitrović javila se iz Tokija i kaže da se u Tokiju veoma pažljivo prati šta se dešava u Moskvi.

- Radi se o dva velika i važna suseda sa kojima Tokio sada nema najbolje odnose. Takođe Japan će biti domaćin G 7 u maju u Hirošimi i zbog toga ispalo je da je japanski premijer Kišida jedini od predsednika država ili premijera iz ove grupacije koji nije otišao na poklonjenje Zelenskom u Ukrajinu. On je upravo u Poljskoj i odande će preći u Ukrajinu kako bi se sreo sa ukrajinskim predsednikom. Što se tiče susreta, dakle, predsednik Rusije i Narodne Republike Kine sa velikom pažnjom se prati ovaj susret i šta se dešava. Naravno, komentara još uvek nema. Oni su oprezni, iako se Japan veoma ne uobičajeno, agresivno i oštro uključio u globalna sporenja odnos, odnosno sučeljavanja globalnog zapada sa Rusijom i sa Narodnom Republikom Kinom od početka sukoba u ukrajini, priključivši se SAD i ostalim saveznicima Sjedinjenih Američkih Država. Dakle, nemamo nikakve komentare očekivanja - rekla je Mitrović i dodala:

Foto: TV Pink Printscreen

- Naravno da ih to sve izuzetno mnogo zanima i da ih pretpostavljam. Naravno, trebalo bi da ih zanima još i više od ostalih iz grupe G 7, zato što se, kao što rekoh radi o njihovim susedima o državama sa kojima oni imaju. Prosto ne mogu da promene tu poziciju da ostaju tu gde jesu i da je u njihovom interesu da njihovi međusobni odnosi, mislim odnos između Japana i Narodne Republike Kine, Japana i Ruske Federacije budu što bolji. Sada je situacija prilično udaljena od toga kako SAD pritiskaju sve svoje saveznike, ne samo evropske koje su potpuno stavili u funkciju realizacije svojih interesa. Već se to isto dešava ovde u Istočnoj Aziji i na Pacifiku. SAD su bukvalno angažovali sve svoje saveznike kako bi se izvršio dodatni pritisak na Kinu.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da se otvara novo poglavlje kad je reč o odnosima Kine i Rusije.

- A čini mi se da se nazire i novo poglavlje kada je reč o Kineskoj inicijativi na globalnom planu. Kao što znate, Kina je ranije bila dosta uzdržana kad je reč o konfliktima koji se dešavaju na drugim delovima sveta. Dakle, konfliktima koji se ne tiču direktno nje u slučaju Ukrajine, oni su iskoračili što bi rekli sa jednim planom koji je na zapadu dočeka sa velikom rezervom, čak i odbačen, dok je Rusija rekla da plan predstavlja dobru osnovu - kazao je Vuk Stanković i dodao: - Ruska poruka jednim delom politička, jednim delom simbolička zato što Kina zapravo želi da se nametne kao neka vrsta posrednika u rešavanju ovog jako dubokog, ozbiljnog i krvavog konflikta između Rusije i Ukrajine. Vuk Stanković dodaje da postoji plan Kine za mir u Ukrajini koji Putin poštuje.

- U tom planu u prva tačka na kojoj kinezi insistiraju je očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta može Putinu da smeta, jer Putin je već proglasio četiri oblasti Ukrajine kao deo Ruske Federacije. Ali, postoji jedna tendenicja u tom planu da se revidira taj zapadni hladnoratovski mentalitet koji je zapravo instaliran ponovo zahvaljujući ovim sukobima u Ukrajini - rekao je Vuk Stanković.

Foto: TV Pink Printscreen

Član GO SNS Vladimir Marinković rekao je da se iza ovog rata u Ukrajini odvija jedan veći sukob na tom diplomatskom nivou i borba za prestiž i uticaj na globalnom nivou.

- Prvenstveno između SAD i Kine. Kina je uspela da penetrira i na Bliski Istok i da za razliku od SAD, Kina je uspela da približi Saudijsku Arabiju i Iran. To sada ima iplikacije na celokupnu bezbednosnu, političku situaciju na Bliskom Istoku. Ona je definitivno menja. Ima uticaj na Izrael i njegovu poziciju i položaj tamo. Amerika se trudila nekoliko godina, evo i Bajdenova administracija, da privuče Saudijsku Arabiju za sebe i sopstvene interese - rekao je Marinković i dodao da se ssada to sve menja zahvaljujući Kini koja preuzima inicijativu i da SAD ne znaju šta da rade.

Novinar Žarko Rakić kaže da svi na zapadu kažu da nije vreme za mir, za pregovore.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sve što se događa vidim u sklopu pritisak na rusku federaciju. Pa čak i nalog za hapšenje ruskog predsednika. Sve to zapadna propaganda koristi do kraja. Oni su potpuno promenili svoj verbalnui prilaz ruskom rukovodstvu. Sve ono što smo mi doživljavali 1999. godine, onaj serijal uvreda u svim medijima na naslovnim stranama, to više niko ne dovodi u pitanje da a je on ratni zločinac, da ne nabrajam sve one epitete koje mu kače - ističe Rakić.