AKTUELNO

Rusija zapravo ne koristi hipersonično oružje tokom vojne specijalne operacije u Ukrajini, ali ono postoji, kao i drugi savremeni sistemi, rekao je predsednik Vladimir Putin.

Novinar je pitao šefa države da li je imali smisla započeti specijalnu operaciju za zaštitu stanovništva Donbasa već 2014. godine. Putin je odgovorio da je ta odluka bila pitanje spremnosti Rusije za ozbiljnije akcije nego one u okviru Krimskog proleća. Radilo se o obezbeđivanju hrane, supstituciji uvoza, jačanju finansijskog sistema i razvoju modernog naoružanja.

Predsednik je istakao da se sada, uprkos očekivanjima neprijatelja, u Rusiji ništa nije urušilo, finansijski sistem funkcioniše, banke povećavaju svoje mogućnosti. Ali, po njegovom mišljenju, veoma je teško reći šta bi se dogodilo 2014. godine.

"I na kraju, mi, da, imamo mnogo toga da uradimo, na primer, za razvoj kopnenih snaga, ali tada nismo imali hipersonično oružje, ali sada imamo. Da, mi ga zapravo ne koristimo, ali postoji. Da li razumete? Postoje i drugi savremeni sistemi, a 2014. nije bilo ništa slično ovome“, rekao je Putin.

Putin je prvi put najavio rusko hipersonično oružje u obraćanju Saveznoj skupštini 2018. Zatim je govorio o kompleksima Avangard i Kinžal , kasnije se saznalo za razvoj krstareće rakete Cirkon.