AKTUELNO

Pariz će 2. aprila organizivati referendum o korišćenju električnih trotineta, odnosno o kompanijama koje se bave njihovim iznajmljivanjem drugim korisnicima.

Ana Idalgo, gradonačelnica Pariza, ima ideju da se zabrani ceo vozni park tih firmi, jer se, korišćenjem električnih trotineta, povećava broj nesreća u kojima oni učestvuju.

Gradonačelnicino saopštenje je izazvalo nacionalnu raspravu o povećanju saobraćajnih nezgoda sa električnim trotinetima, uključujući i one koji se nalaze u privatnom vlasništvu.

O čemu je reč?

Naime, vlasnici električnih trotineta retko nose kacige, ili drugu zaštitnu opremu, a pritom čine i brojne prekršaje, počevši od toga da su vozači maloletni, preko toga da se više osoba vozi na trotinetu, pa sve do vožnje velikom brzinom ili u nedozvoljenom smeru.

Od uvođenja ovih vozila 2018. godine, širom Francuske, u Parizu su se nesreće sa električnim trotinetima značajno povećale.

Čak 22 osobe su poginule 2021. godine u nesrećama u kojima su učestvovali električni trotineti, a ovo je ujedno i poslednja godina koja je dostupna nacionalnim podacima. U toku 2020. godine, koja je bila godina pandemije, smrtnih slučajeva je bilo sedam, dok ih je 2019. godine bilo 10.

Iza ovih brojeva krije se na hiljade povređenih osobaDozvole za tri kompanije za iznajmljivanje električnih trotineta ističu 23. marta, a administracija planira da ih produži do leta, piše "Le Parisien". To bi moglo da bude poslednje produženje, u zavisnosti od odluke građana.