AKTUELNO

Iako pljušte osude bekstva smenjenog katalonskog vođe Karlesa Pućdemona iz Španije, koga je istorijski španski političar Felipe Gonsales nazvao "običnom kukavicom", mediji i u Španiji i drugde u EU ocenjuju da su hapšenje smenjenih katalonskih ministara i evropska poternica za Pućdemonom, "dašak novog vetra u ispražnjenim jedrima" pristalica otcepljenja Katalonije.

Uhapšeni katalonski političari po zakonu mogu da se iz zatvora kandiduju za vanredne izbore u Kataloniji, zakazane za 21. decembar, koji bi trebalo da preokrenu sukob ka političkom rešenju u Španiji.

Ali, može li situacija u kojoj "Pućdemon izlazi s lisicama na rukama pred glasačku kutiju" - kako se primećuje, dovesti do smirivanja i političkog, demokratskog rešenja zasad čeonog sukoba centralne vlasti u Madridu s kršiteljima španskog ustava u Kataloniji?

Jer oni, naprotiv, tvrde da španska vlada nezakonito hapsi demokratski izabranu katalonsku vladu, ali istovremeno prihvataju izlazak na izbore koje je ona najavila.

Mnogi mediji i analitičari u Madridu, Barseloni i glavnim gradovima EU smatraju da se kriza samo može zaoštriti ako ne bude direktnih pregovora centralne španske vlade i katalonskih separatista, kao i političkih snaga u Kataloniji koje su za širu autonomiju bez otcepljenja, tako da će izbori 21. decembra biti u krajnje zategnutoj, možda i nasilnoj situaciji.

Tračak nade se pojavio najavom da će se verovatno s novom političkom grupacijom kandidovati bivši ministar ekonomije u Pućdemonovoj vladi, ugledni katalonski političar Santa Vila koji je regionalnu vladu napustio jer se protivio jednostranom proglašenju nezavisnosti.

On je od španskog premijera Marijana Rahoja istovremeno tražio da uđe u pregovore "jer se kriza može rešiti jedino političkim putem".

Vila, za koga se smatralo da može da zameni Pućdemona na čelu doskora vladajuće katalonske stranke PDeCat, po nalogu španskog suda najpre je uhapšen, ali i jedini pušten iz pritvora, doduše uz kauciju.

Belgijske vlasti su stavile do znanja da je poternica od suda u Madridu za Pućdemonom, koji je iz Brisela poručio da ne priznaje španski sud, ali hoće na izbore, "čisto pitanje za pravosuđe, a ne za izvršnu vlast" i Belgije i Španije.

Španski list "Pais" ocenjuje da je situacija utoliko teža što "ništa ne vodi pregovorima, već, naprotiv, nijedna od strane ne isključuje drugo rešenje osim uništenja protivnika".

Pročitajte još: MINISTAR PRAVDE BELGIJE: Nećemo uticati na budućnost Pudždemona

#Karles Pudždemon

#Katalonija

'