AKTUELNO

Bivši katalonski predsednik Karles Puđdamon, koji je uhapšen na severu Nemačke, sutra će se pojaviti pred sudom, gde bi trebalo da potvrdi svoj identitet, javlja AP. U Kataloniji protesti protivnika i pristalica otcepljenja Katalonije. Radikalni levičari najavljuju “katalonsko proleće“. Puđdamonova stranka poziva na smirenost.

Nemačka saobraćajna policija uhapsila je Karlesa Puđdamona po međunarodnoj poternici koju je izdala Španija.

Bivši katalonski lider uhapšen je nedaleko od grada Flensburga, u državi Šlezvig-Holštajn, oko sedam kilometara od granice sa Danskom. U kancelaciji tužioca u gradu Šlezvigu saopšteno je da će o tome "da li će Puđdamon biti smešten u ekstradicioni pritvor, naknadno odlučiti viši regionalni sud u Šlezvigu".

Kako se precizira, sud će proveriti, na osnovu dokumenata iz Španije, da li je pravno moguće izručenje Puđdamona toj zemlji.

Španski Vrhovni sud izdao je u petak međunarodni nalog za hapšenje Puđdamona. U Španiji mu preti i do 25 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu u vreme prošlogodišnjeg referenduma o nezavisnosti Katalonije. Nemački mediji javljaju da je Puđdamon odveden u pritvor u Nojminsteru.

Katalonci na ulicama

Foto: Tanjug AP

Hiljade Katalonaca, protivnika hapšenja, okupilo se ispred kancelarije Evropske komisije u Barseloni, a najavljen je i marš do nemačkog konzulata u tom gradu

Sličan protest održan je u severnom gradu Žironi, čiji je Puđdamon bio gradonačelnik pre nego što je postao predsednik Katalonije 2016. godine.

Separatistička stranka Katalonska nacionalna asambleja (ANC) pozvala je svoje pristalice na protest podrške uhapšenom bivšem lideru, a radikalno levičarska Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) poziva na građansku neposlušnost i najavljuje "katalonsko proleće".

Puđdamonova stranka Zajedno za Kataloniju je, međutim, preko Tvitera, pozvala na smirenost, porukom: "Ne nasedajmo na provokacije".

Foto: Tanjug AP

Na smirenost je pozvala i separatistička Katalonska evropska demokratska partija. Pristalice španskog jedinstva okupile su se ispred kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju.

#Karles Pučdemon

'