AKTUELNO

Japan je uveo stroge mere bezbednosti u prestonici Tokiju za današnju državnu sahranu ubijenog bivšeg premijera Šinza Abea, kojoj prisustvuju mnogobrojne strane zvanice, među kojima i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Policijska uprava saopštila je da sprovodi najviše bezbednosne mere, ekvivalentne onima u vreme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju prošle godine, kao i kada je car Naruhito stupio na presto 2019. godine.

Broj policijskog prisustva premašiće 18.000 ljudi koji su bili mobilisani u maju za bezbednost sastanka zemalja Kvad u Tokiju, sa liderima Japana, Sjedinjenih Država, Australije i Indije.

Foto: Tanjug AP/(Franck Robichon/Pool Photo via AP

Policija preduzima dodatne mere predostrožnosti kako bi osigurala da nema praznine u bezbednosti, s obzirom na to da je Abe upucan uprkos prisustvu policije 8. jula.

Kako je saopštila vlada, dve lokacije na kojima će šira javnost polagati cveće biće postavljena u parku u blizini Nipon Budokan hale u Tokiju, mesta održavanja velikih događaja, preneo je Kjodo.

Državna sahrana bivšeg premijera koju finansira država počeće u 14 časova po lokalnom vremenu, a vlasti se suočavaju sa sve većim kritikama, jer se očekuje da će koštati oko 11,6 miliona dolara novca poreskih obveznika, pri čemu se veliki deo pripisuje troškovima bezbednosti.

Foto: Tanjug AP/(Franck Robichon/Pool Photo via AP

Održane su i demonstracije uoči državne sahrane, a učesnici protesta su rekli da održavanje događaja vrši pritisak na ljude da žale za smrću bivšeg lidera koji izaziva podele.