AKTUELNO

Muškarac iz Japana zapalio se, navodno u znak protesta zbog državne sahrane bivšeg premijera Šinza Abea, koji je ubijen u julu.

Očekuje se da stotine stranih zvaničnika prisustvuje sahrani 27. septembra.

Svedoci su u sredu pozvali policiju nakon što su primetili muškarca u plamenu u blizini kancelarije premijera u Tokiju.

Policajci su ugasili vatru, a muškarca, koji je i dalje bio pri svesti, odveli su u bolnicu, prenosi BBC.

Za sada nije poznato njegovo stanje i koliko je povređen. Japanski mediji prenose da je u pitanju muškartac u 70-im godinama.

Vlada još uvek nije komentarisala protest. Međutim, protivljenje javnosti održavanju državne sahrane je poraslo proteklih meseci, a ankete pokazuju da je većina ispitanika nezadovoljna ovim događajem.

Šinzo Abe ubijen je 8. jula u 67. godini na skupu njegove političke partije. Ubistvo japanskog premijera sa najdužim stažom osuđeno je na međunarodnom nivou i šokiralo je Japan, zemlju sa minimalnim brojem političkog nasilja i zločina počinjenih oružjem.

Međutim, državne sahrane nisu ustaljena praksa u Japanu, a demonstranti kažu da ne vole korišćenje javnih sredstava za događaj za koji se predviđa da će koštati oko 1,65 milijardi jena (11,4 miliona dolara).

Očekuje se da će gosti iz inostranstva biti potpredsednica SAD Kamala Haris i australijski premijer Entoni Albanez. Očekuje se da će prisustvovati ukupno oko 6.000 ljudi.

Ali mnogi sadašnji i bivši lideri neće biti prisutni, uključujući Baraka Obamu, koji je 2016. godine bio u pratnji Abea kada je postao prvi aktuelni predsednik SAD koji je posetio Hirošimu.

#Japan

#Sahrana

#Šinzo Abe