AKTUELNO

Već nekoliko dana je London bio pod najavom da će kraljica preminuti, rekao je za Novo vikend jutro Jovane Jeremić Miloš Dimitrijević, stručnjak za geopolitiku.

Dimitrijević je rekao da se poslednjih 7, 8 dana London bio pod najavom da će se dogoditi da kraljica umre, i da će londonski most biti aktiviran.

- Ta operacija je glavna operacija, i u njoj postoji nekoliko pod operacija. Jedna je "jednorog", druga je "lav", koja će se održati zavisnosti od toga gde je preminula i kako će protokol njenog kovčega i tela biti eksponiram. Sama operacija će trajati 13 dana, a desetog će biti sahranjena - rekao je Dimitrijević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, prvi dan je protekao u imenovanju kralja namesnika, dodaje da on nije još uvek krunisani kralj.

On je rekao da će Čarls imati mogućnost da apdicira u korist svog sina Vilijama.

- Elizabeta je predala skiptar svom unuku pre nekoliko godina, ali je prošle godine drugu ženu princa Čarlsa proglasila za kraljicu suprugu. To je svojevrstan presedan i nikada se nije dogodilo u istoriji. Ona je na izvestan način dana Čarlsu da bude sledeći kralj - rekao ja Dimitrijević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, u britanskoj kraljevskoj monarhiji ništa nije slučajno. Dodaje da sve ima svoju simboliku i radi se po utvrđenom redosledu.

- Nasledno pravo funkcioniše tako da najstarije dete, bilo kog da je pola, nasleđuje tron. Elizabeta je kao najstarije dete isto tako nasledila tron - rekao je Dimitrijević.

Kada je smrt kraljice u pitanju, kaže da je ona polako počela da se gasi u poslednje vreme, dodaje da nije imala većih problema, kao i da je nasledila gen dugovečnosti na svoju majku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Smrt Elizabete je nenadoknadivi trenutak za čitav svet, i narednih desetak dana koje ćemo imati videćemo geopolitičke pozicije određenih lidera i kako će ko da se postavi prema britanskoj kruni. Uloga premijera će biti da sublimira sve odluke prethodnog saziva vlade u odnosu na postavljenje novog monarha, Čarlsa, koji će, verujem, naslediti presto - rekao je Dimitrijević.

Autor: