AKTUELNO

Britanski državljani Šon Piner i Ejden Aslin, kao i Marokanac Sadun Brahim, koji su ranije osuđeni na smrt zbog učešća u neprijateljstvima u sastavu ukrajinskih oružanih grupa kao plaćenici, pripremaju žalbu na presudu, piše TASS.

Kako je za TASS rekla Pinerov advokat Julija Cerkovnikova, svi osuđeni su počeli da pripremaju molbe za pomilovanje, koje se mogu podneti tek nakon stupanja presude na snagu.

- Trenutno, moje kolege i ja pripremamo kompletan tekst žalbe na presudu u interesu naših klijenata. Nesumnjivo, ako se žalba odbije i presuda stupi na snagu, biće podneto pomilovanje, jer je to neotuđivo pravo optuženih, predviđeno zakonodavstvom Donjecke Narodne Republike, koje se ne može kršiti, na čijoj primeni oni kategorički insistiraju - rekao je sagovornik agencije.

Foto: Tanjug AP

Sud DNR je 9. juna osudio Pinera, Aslina i Saaduna na smrt pod optužbom da su učestvovali u neprijateljstvima kao deo ukrajinskih oružanih grupa kao plaćenici. Bili su zarobljeni u Donbasu.

Tužilaštvo DNR saopštilo je da su dobijeni iskazi omogućili da se utvrdi njihova umešanost u izvršenje krivičnih dela iz dela 2 čl. 34 Krivičnog zakonika DNR („Izvršenje krivičnih dela od strane grupe lica“), čl. 323 Krivičnog zakonika DNR („Prisilno oduzimanje vlasti ili nasilno zadržavanje vlasti“) i čl. 430 Krivičnog zakonika DNR („Plaćenik“).

#Ukrajina