AKTUELNO

Izveštaj poslanika Evropskog parlamenta Pola Tanga, nadležnog za izradu predloga reforme korporativnih poreza, pokazuje da su Zemlje Evropske unije možda izgubile 5,4 milijarde evra poreskih prihoda izmedju 2013. i 2015. godine od Gugla i Fejsebuka.

Izveštaj je objavljen uoči današnjeg početka dvodnevnog sastanka ministara finansija EU u estonskoj prestonici Talin, na kojem će oni razgovarati o tome kako da povećaju poreze velikim onlajn kompanijama optuženim da premalo plaćaju u Evropi.

Digitalne multinacionalne kompanije "minimiziraju ukupne poreske obaveze u EU usmeravajući sve prihode u zemlje članice s niskim poreskim stopama, kao što su Irska i Luksemburg", piše u izveštaju Tang, socijalistički poslanik u Evropskom parlamentu.

Dokument je fokusiran na društvenu mrežu Fejsbuk i pretraživač Gugl, koji je sad deo Alfabeta, jer te dve američke kompanije najveći deo prihoda ostvarenih u EU knjiže u Irskoj, koja ima nisku stopu poreza na dobit, što im omogućava da u Uniji plaćaju daleko niže poreze od onih s kojima se suočavaju u drugim delovima sveta.

Prema izveštaju, Gugl plaća van EU poreze u visini 9,0 odsto ostvarenih prihoda, a u Uniji samo 0,82 posto.

"Fejsbukovi porezi, izrazzeni kao udeo u prihodima ostvarenim van EU iznose izmedju 28 i 34 procenta, dok je u EU taj raspon izuzetno nizak i kreće se između 0,03 procenta i 0,1 posto", dodaje se u dokumentu. Na osnovu toga, procenjeno je da su zemlje članice EU, izuzev Irske, izgubile između 5,1 i 5,4 milijarde evra poreskih prihoda izmedju 2013. i 2015. godine, zaključuje se u izveštaju.

#Facebook

#Google

'