AKTUELNO

Džo Bajden i Vladimir Putin bi mogli da se sastanu na samitu G20, koji će biti održan od 30-31. oktobra 2022. godine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin namerava da prisustvuje samitu G20 čiji je domaćin Indonezija u oktobru, rekao je u sredu ruski ambasador u Džakarti, što bi verovatno otvorilo put prvom ličnom sastanku između ruskog lidera i predsednika SAD-a Džoa Bajdena od početka rusko-ukrajinskog rata.

Ukoliko Putin bude prisustvovao samitu G20, koji će biti održan od 30-31. oktobar 2022. godine, to će biti prvi put da se sastao sa Bajdenom od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Međutim, izvori upućeni u diskusiju rekli su u utorak da SAD, a i njeni zapadni saveznici detaljno procenjuju da li Rusija treba da ostane u grupi velikih ekonomija.

Poljska je u utorak rekla da Rusiju treba ukloniti iz G20. Pjotr Novak, poljski ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju, rekao je u saopštenju da se o tome razgovaralo na sastancima u Vašingtonu prošle nedelje. Dobro obavešten izvor G7 rekao je Rojtersu da bi Rusija, ako ostane članica G20 "postala manje korisna organizacija“. On je takođe dodao da je malo verovatno da će Indonezija predsedavati G20 ili da će se članice poput Brazila, Kine, Indije ili Južne Afrike složiti da uklone Rusiju iz grupe.

Dodali su da bi, ukoliko bi zemlje G7 bojkotovale ovogodišnje sastanke G20, to poslalo snažan signal Indiji, koja još nije osudila rusku agresiju u Ukrajini. Indija je nekada bila jedan od glavnih saveznika Rusije u Hladnom ratu.

"Indoneziji je veoma jasno stavljeno do znanja da bi prisustvo Rusije na predstojećim ministarskim sastancima bilo veoma problematično za evropske zemlje“, rekao je Rojtersu izvor iz Evropske unije.

Bajden će se ove nedelje u Briselu sastati sa saveznicima u NATO-u kako bi razgovarali o narednim koracima u odgovoru na ukrajinski rat i status Rusije u G20.

Autor: