AKTUELNO

Američki predsednik Džo Bajden i ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi da održe samit 16. juna u švajcarskoj vili iz 18. veka s pogledom na Ženevsko jezero, umirujuće okruženje za ono što obećava da će biti žestoki razgovori.

Gorki sporovi oko mešanja u izbore, sajber napada, ljudskih prava i Ukrajine prekidaju se zbog njihovog prvog sastanka licem u lice otkako je Bajden 20. januara stupio na dužnost.

Strateška nuklearna stabilnost i regionalni sukobi biće na stolu. Bajden, koji je trebalo da stigne u Britaniju u sredu na početku svog prvog putovanja u inostranstvo, rekao je da će pritisnuti Putina da poštuje ljudska prava.

Putin je prošlog petka rekao da očekuje da će razgovori biti održani u pozitivnoj atmosferi, iako ne očekuje nikakav iskorak.

Dodao je da su navodi da ruski hakeri stoje iza sajber napada koji je poremetio proizvodnju mesa u Severnoj Americi i Australiji pokušaj izazivanja političke prepirke uoči samita, javila je novinska agencija Interfaks.

Diplomatski izvori očekuju potvrdu mesta u Ženevi kasnije u sredu. Švajcarska policija i vojska zatvorili su dva parka koja okružuju vilu La Granž i postavili barikade i bodljikavu žicu.

Neutralna Švajcarska, koja se nije pridružila zapadnim sankcijama Rusiji zbog njenog pripajanja regiona Krim 2014. Ukrajini, snažno je lobirala da se održi prvi veliki samit u alpskoj zemlji u poslednjih nekoliko decenija.

U doba hladnog rata, američki predsednik Ronald Regan i sovjetski lider Mihail Gorbačov održali su svoj prvi samit u Ženevi u novembru 1985. godine i složili se da nastave sa smanjenjem svojih nuklearnih arsenala.

U Ženevi 2009. godine američka državna sekretarka Hilari Klinton dala je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu žutu kutiju na kojoj je crveno dugme „resetovanje“, što simbolizuje poboljšane veze za vreme predsednika Baraka Obame. Ali reč „resetovanje“ pogrešno je prevedena u rusku reč za „prekomerno punjenje“, stvarajući neprijatan trenutak.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i Lavrov pratiće Bajdena i Putina.

Klasična vila nalazi se u parku uz levu obalu. Prošaran drvećem sekvoje, grmljem ruža i drevnim fontanama, park nudi zapanjujući pogled na Ženevsko jezero i jedrilice.

Planirano je da Bajden održi razgovore sa švajcarskim predsednikom Gajem Parmelinom.

Švajcarska zastupa američke interese u Iranu od islamske revolucije 1979. godine, često olakšavajući premeštanje zatvorenika između dva neprijatelja. Poreska pitanja će se verovatno pokrenuti nakon što je Bajden u aprilu Švajcarsku nazvao „fiskalnim rajem“.