AKTUELNO

Zvaničnik francuskog predsedništva rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin nije pokazao spremnost da prekine rat sa Ukrajinom tokom današnjeg razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenosi Rojters.

Francuski i nemački lideri ponovili su svoj poziv na hitan prekid vatre u Ukrajini kao uslov za pune pregovore, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da Putin „nije izgleda spreman da okonča rat“ u Ukrajini.

Lideri Francuske i Nemačke pozvali su na prekid vatre kao uslov pre strukturisanih pregovora.

Oni su takođe rekli Putinu da uništavanje od strane ruskih snaga mora da se zaustavi, rekao je zvaničnik.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko, Pixabay.com

Rojters je objavio da je razgovor trajao 75 minuta.

S druge strane, Kremlj navodi da je Vladimir Putin snažno apelovao na Emanuela Makrona i Olafa Šolca da utiču na kijevske vlasti kako bi se "zaustavile zločinačke akcije nacionalističkih bataljona u Ukrajini".

Ruski lider je informisao Makrona i Šolca o humanitarnoj situaciji u regionima gde se sprovodi operacija za zaštitu Donbasa.

"Što se tiče pitanja o humanitarnoj situaciji u područjima gde se sprovodi specijalna vojna operacija za zaštitu Donbasa, koje su pokrenuli sagovornici - Vladimir Putin ih je informisao o stvarnom stanju stvari", navodi se u saopštenju

Ruski lider je sagovornicima naveo brojne primere najgrubljeg kršenja normi međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinske vojske. Među njima su "vansudski obračuni sa neistomišljenicima, uzimanje talaca i korišćenje civilnog stanovništva kao živog štita, raspoređivanje teškog naoružanja u stambenim kvartovima, pored bolnica, škola, vrtića".

Putin je takođe istakao da "nacionalistički bataljoni sistematski remete operacije za spasavanje stanovništva, te zastrašuju civile prilikom pokušaja evakuacije".

Putin je detaljno informisao Makrona i Šolca o seriji pregovora ruskih i ukrajinskih predstavnika koji su održani poslednjih dana u video-formatu.

S tim u vezi lideri tri zemlje razmotrili su pojedina pitanja u vezi sa sporazumima, čija je izrada u toku, o realizaciji poznatih ruskih zahteva“, precizirano je u saopštenju.

Ističe se da su se Putin, Makron i Šolc dogovorili da nastave kontakte po pitanju Ukrajine.

Pregovori između Rusije i Ukrajine nastavljeni video putem

Pregovori između Moskve i Kijeva o sukobu u Ukrajini, koji su vođeni licem u lice u Belorusiji, nastavljeni su putem video veze, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, javila je agencija RIA.

On je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin obavestio francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca tokom razgovora o pregovorima održanim u video formatu poslednjih dana, preneo je Rojters.

Peskov je rekao da će Vladimir Medinski, koji je predvodio rusku delegaciju na razgovorima lice u lice, nastaviti da vodi pregovore u ime Rusije.