AKTUELNO

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u ponedeljak da će gasovod Severni tok 2 biti zaustavljen ako Rusija napadne Ukrajinu i naglasio jedinstvo sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom dok se Zapad okuplja da spreči rat u Evropi.

Na konferenciji za novinare u Beloj kući sa novim nemačkim liderom, Bajden, dugogodišnjim protivnikom decenijskog projekta gasovoda do Nemačke iz Rusije, rekao je da će ukoliko ruske snage pređu u Ukrajinu to biti okidač za gašenje, prenosi Rojters.

- Ako Rusija izvrši invaziju, to znači da tenkovi ili trupe ponovo pređu... granicu Ukrajine, onda neće biti više Severnog toka 2. Mi, mi ćemo to okončati - rekao je Bajden.

Upitan kako, s obzirom da je projekat pod kontrolom Nemačke, Bajden je rekao: Obećavam vam, moći ćemo to da uradimo.

Šolc je rekao da su Sjedinjene Države i Nemačka imale isti pristup Ukrajini, Rusiji i sankcijama, ali nisu direktno potvrdile planove za Severni tok 2 niti su ga poimence spomenule javno tokom susreta.

Foto: Tanjug AP/Stefanie Loo

Rusija je okupila oko 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, ali egira da planira invaziju. Američki zvaničnici kažu da bi do napada moglo doći u roku od nekoliko dana ili nedelja.

Šolc, na udaru kritike u zemlji i inostranstvu zbog onoga što se smatra nedovoljnim vođstvom u krizi, rekao je novinarima da će Rusija platiti veoma visoku cenu ako izvrši invaziju na Ukrajinu i dodao je da Nemačka i Sjedinjene Države imaju isti pristup.

Autor:

#Džozef Bajden